Ministarstvo za privredu BPK Goražde objavilo dva javna poziva - Goražde PRESS

Breaking

13. 09. 2019.

Ministarstvo za privredu BPK Goražde objavilo dva javna poziva


Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na osnovu Plana i  programa utroška sredstava iz budžeta ministarstva,  objavilo je dva javna poziva. Radi se o javnim pozivima za realizaciju Programa podrške privatnim preduzećima i poduzetnicima na području BPK Goražde i Programu podrške razvoju poduzetništva i obrta za 2019.godinu.

Prema riječima ministra za privredu Mensada Arnauta, cilj  Programa podrške privatnim preduzećima i poduzetnicima na području BPK Goražde za 2019.godinu je pružanje podrške malim i srednjim preduzećima s područja BPK Goražde kroz podsticanje ekonomskog razvoja proizvodnih, malih i srednjih preduzeća i poduzetnika. Vrijednost programa je 50.000 KM, a iznos grant sredstava definisan je u rasponu od minimalno 5.000 do 20.000KM. Na javni poziv mogu se prijaviti sva privredna društva s područja našeg kantna koja upošljavaju od jednog do pedeset radnika.

„Svrha javnog poziva je pružanje podrške razvoju privatnog sektora kako bi se stvorili uslovi za otvaranje novih radnih mjesta te unaprjeđenje privredne strukture na području našeg kantona. Ovom prilikom želim da kažem da na ovaj javni poziv ne mogu aplicirati ona privredna društva kojim su dodijeljena novčana sredstva, po bilo kojem osnovu, po istom programu u protekle tri godine, kao i privredna društva kojima je sufinansiran dio profitne marže po kreditnoj liniji u BBI banci“-istaknuo je ministar za privredu Mensad Arnaut.

Kada je riječ o Programu podrške razvoju poduzetništva i obrta za 2019.godinu, ovaj program podijeljen je u dva cilja. Prvi cilj je pružanje pomoći za unaprjeđenje postojećeg obrta i sufinansiranje niskoakumulativnih djelatnosti i starih zanata, dok je drugi sufinansiranje postojećeg obrta, niskoakumulativnih djelatnosti, starih zanata, kao i drugih registrovanih djelatnosti, kao što su trgovina i ugostiteljstvo, sve s ciljem očuvanja djelatnosti i poboljšanja uslova poslovanja. Vrijednost programa je 50.000 KM. Sredstva za prvi cilj su izdvojena u iznosu od 20.000 KM, a za drugi 30.000 KM.

„Za sufinansiranje aktivnosti iz prvog posebnog cilja primjenjivat će se finansijski kriterij do maksimalnih 4.000 KM po projektu i na ovaj cilj se aplicira isključivo putem aplikacione forme za projekte, dok se na drugi cilj aplicira isključivo putem aplikacione forme za zahtjeve na rezervna sredstva po raspisanom javnom pozivu. Sredstva koja se mogu odobriti po ovom cilju su maksimalnih 1.500 KM“, kazao je ministar Arnaut.

Javni pozivi ostaju otvoreni do 20.09.2019.godine.



Vlada BPK

Stranice