Sportskim takmičenjima u znak sijećanja na SIGO nastavljen program obilježavanja 18. Septembra dana grada Goražda i BPK - Goražde PRESS

Breaking

17. 09. 2019.

Sportskim takmičenjima u znak sijećanja na SIGO nastavljen program obilježavanja 18. Septembra dana grada Goražda i BPK


Kao i prethodnih godina u organizaciji Aktiva nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja Goražde i Udruženja pedagoga sporta Goražde, a u konsultaciji sa organizatorima Sportskih igara goraždanskog okruga iz perioda njihovog održavanja, danas su na sportskim terenima ”1. Maj” održana sportska takmičenja koja su organizovana u znak sjećanja na Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO). U okviru natjecanja u nogometu, košarci, odbojci, rukometu, atletici i šahu učešće su uzele osnovne i srednje škole sa područja BPK-a.

Ceremonija svečanog otvaranja sportskih takmičenja okupila je zvaničnike BPK-a i Grada Goražda, zatim pokretače ideje SIGO kao i same učesnike prvih Igara.  Današnjoj ceremoniji prisustvovao je i gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović koji je prilikom obraćanja istakao – ”Želim da uputim sve pohvale za Aktiv nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja Goražde i Udruženje pedagoga sporta Goražde koji organizuju Igre i tako nas podsjete na SIGO i period 1992 – 1995. godina. Četri godine naš grad je bio u blokadi i Goražde je trebalo da ima sudbinu Srebrenice, ali draga djeco vaši očevi, vaša najbliža rodbina odbranila je ovaj grad. Među stototine hiljada granata koje su padale na ovaj grad jedna grupa građana Goražda omogućila je da se u svemu tome na trenutak zaborave ratna zbivanja, tako da su u tom periodu organizovane Igre koje su u to vrijeme mnogo značile. Vama mladima želim uputiti poruku da budete dobri učenici, dobri sportisti i čuvajte i volite ovaj grad.”

Čast da sportska takmičenja u znak sjećanja na SIGO svečano proglasi otvorenim pripala je premijerki BPK-a Aidi Obući koja je prilikom obraćanja naglasila – ”Goraždani su pokazali da mogu biti prvi u svemu pa i 1993. godine kada je bilo nemoguće da se odbranimo, a ne da organizujemo jednu ovakvu manifestaciju. Zamislite prostor koji je sa svih strana bio okružen neprijateljskim oružjem, gdje je svaki dan bilo mnogo mrtvih, ranjenih i unesrećenih osoba i da se organizuju jedne veličanstvene Igre, te se na taj način pokaže da ima života i da će biti života kako u Goraždu, tako i u BiH. Mi smo se uspjeli odbraniti, jer smo vjerovali u BiH, vjerovali smo u sebe i to danas poručuje i vama budite najbolji u onome što radite, volite jedni druge i činite samo dobra djela.”

Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO), jedna su od najstarijih i najmasovnijih sportskih manifestacija u Bosni i Hercegovini u periodu odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992. – 1995. u kojim su učešće uzeli predstavnici gradova Podrinja i iste su manifestovale svu snagu otpora i neuništivost duha u ratu.



RTV BPK

Stranice