U svim školama BPK održan polusatni štrajk upozorenja - Goražde PRESS

Breaking

11. 09. 2019.

U svim školama BPK održan polusatni štrajk upozorenja


U svim odgojno obrazovnim ustanovama  na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde  danas je održan polusatni generalni štrajk upozorenja, u znak solidarnosti sa uposlenim u obrazovanju na području USK-a koji su u generalnom štrajku od 2. Septembra.

Za vrijeme polusatne obustave rada od 10.30 do 11 sati, uposleni  su bili na svojim radnim mjestima a učenici nisu oštećeni – ističu u kantonalnom odboru Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde

„  Mi smo postupili po uputstvu i odluci koje smo dobili sa nivoa centrala i na ovaj način iskazujemo podršku našim kolegama u USK. Na kantonalnom odboru donijeli smo odluku da u skladu sa zakonom moramo za to vrijeme ispoštovati minimum poslova, o čemu smo obavijestili nadležno ministarstvo i direktore škola“ – itiče predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde Eldin Isanović.

Iako je u BPK Goražde situacija za nijansu bolja nego u Krajini i nekim drugim sredinama, u sindikatu su smatraju da položaj uposlenih u obrazovanju nije na zadovoljavajućem nivou

„ U odnosu na neke druge kantone mi smo  trenutno u takvoj situaciji da nemamo razloga za  pokretanje štrajkova, što govori da smo djelimično zadovoljni, ali to se uvijek može popraviti, obzirom da je kompletan obrazovni sistem na području BiH na znatno nižem nivou, od onog kakav bi trebao biti i kakav je u evropskim zemljama. Kada je riječ o materijalnom statusu uposlenih u obrazovanju na području BPK nekada smo bili na drugom a sada smo na četvrtom ili petom mjestu po primanjima koja imamo“ – precizirao je Isanović.

Prostora za bolji materijalni status uposlenih ali i poboljšanje procesa obrazovanja u cjelini ima i na tome će se raditi u narednom periodu – poručuju iz Sindikata srednjeg obrazovanj BPK Goražde.



RTV BPK

Stranice