Nakon potpisivanja Sporazuma, prekinut štrajk uposlenih u zdravstvu u BPK Goražde - Goražde PRESS

Breaking

06. 02. 2017.

Nakon potpisivanja Sporazuma, prekinut štrajk uposlenih u zdravstvu u BPK Goražde

Nakon što je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj sjednici dala saglasnost za zaključivanje Sporazuma/ Aneksa o izmjenama usaglašenog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji FBiH, ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Damir Dučić i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu u BPK Goražde Emir Baščelija danas su potpisali ovaj Sporazum.

Ministar je izrazio veliko zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma odnosno Aneksa Kolektivnog ugovora, čime su se stekli uslovi za potpisivanje granskog Kolektivnog ugovora na nivou FBiH, te prekid štrajka u zdravstvu na području BPK-a Goražde.

–  Čin stupanja na snagu ovog Kolektivnog ugovora bit će kada šest kantona u Federaciji da saglasnost na ovaj Kolektivni ugovor, tako da se nadam da će se to ubrzo desiti. Naš kanton je četvrti kanton po redu koji je pristupio ovom granskom Kolektivnom ugovoru, dakle potrebna su još potpisi dva kantona, tako da se nadam da će u narednom periodu uspjeti da dogovore da li ovakvu formu kao što smo mi ili po svom nahođenju – kazao je ministar Dučić.

On je ovom prilikom istakao da su tokom štrajka primjećeni i drugi problemi u fukcionisanju zdravstva na području BPK-a Goražde koji će se, kako je istaknuto, morati rješavati u predstojećem periodu.

Ministar je izrazio očekivanja da će i zakazana tematska sjednica Skupštine BPK-a Goražde o zdravstvu, uz mjere koje će poduzeti Ministarstvo, takođe doprinjeti rješavanju uočenih problema i ponuditi konkretne prijedloge za unaprjeđenje trenutnog stanja u ovoj oblasti.

– Ono što sam ja obećao to je da će se formirati jedan Stručni tim koji će, prije svega, uraditi jednu analizu stanja zdravstva na području našeg kantona. Iz te analize će se izdvojiti Akcioni plan koji će pratiti sve te segmente, a sve u cilju poboljšanja zdravstvenih usluga na području našeg kantona, da naši pacijenti i sugrađani budu zadovoljni, a naravno, sve će to pratiti i poboljšanje materijalnog statusa radnika u zdravstvu – istakao je ministar.

Predsjednik Sindikata Emir Baščelija kazao je da je odmah nakon potpisivanja Sporazuma, Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu u BPK donio i formalnu odluku o prekidu štrajka.

Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva, kako je naglašeno, moći će se primjenjivati nakon što ga potpiše najmanje šest kantona u FBiH, te nakon njegove objave u Službenim novinama FBiH.


bpkg.gov.ba

Stranice