VIŠESATNA TEMATSKA SJEDNICA SKUPŠTINE BPK-a Zdravstvo je u BPK Goražde „bolesno“ a politika? - Goražde PRESS

Breaking

07. 02. 2017.

VIŠESATNA TEMATSKA SJEDNICA SKUPŠTINE BPK-a Zdravstvo je u BPK Goražde „bolesno“ a politika?

Gotovo četiri sata je trajala tematska sjednica Skupštine Bosansko podrinjskog kantona Goražde posvećana stanju u oblasti zdravstva. Desila se dan nakon što su predstavnici kantonalne Vlade, odnosno resornog ministarstva i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde potpisali Sporazum/ Aneks o izmjenama usaglašenog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji FBiH i prekida višednevnog štrajka zdravstvenih radnika u BPK Goražde.

Uvodno izlaganje imao Damir Dučić, ministar za zdravstvo, socijalna pitanja, raseljena lica i izbjeglice. Dučić je zapravo, u najvećem dijelu njegovom obraćanja tumačio i obrazlagao Informaciju o stanju u oblasti zdravstva koja je kao radni materijal dostavljena poslanicima i poslanicama kantonalne Skupštine i istakao neka od mogućih rješenja za poboljšanje stanja u zdravstvu.

A ono, sudeći po većem dijelu onog što se čulo u petnaestak diskusija narodnih predstavnika u najvećem zakonodavnom dijelu u Kantonu, nije dobro. Ili blaže rečeno, nije na nivou kojim bi bili zadovoljni i korisnici usluga i zdravstveni radnici.

Tokom tematske sjednice, resorna Skupštinska komisija, nekolicina poslanika i Klub SDA predočili su prijedloge većeg broja zaključaka koji su na tragu rješenja za, kako je više puta rečeno, nagomilane probleme u oblasti zdravstva. Na prijedlog Kluba SDA, svi će ti prijedlozi zaključaka biti upućeni prema Vladi Kantona, koja, u saradnji sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, treba da ih precizira i u konačnoj formi poslanicama i poslanicima, ponudi na narednoj, redovnoj sjednici Skupštine koja je zakazana za 21.februar. Koji će, kako se može zaključiti iz većine prijeloga mjera, sadržavati i zaključak da se pristupi izradi Strategije razvoja zdravstva u BPK Goražde / sa Akcionim planom/.



Na tematskoj sjednici kantonalne skupštine, o aktuelnom stanju u oblasti zdravstva i mogućim rješenjima za njegovo poboljšanje, sa dosta argumenata i posve razložno govorili su i predstavnici zdravstvenih ustanova koje djeluju u BPK Goražde.

Većini njih je ovo bilo prvi put da prisustvuju sjednici kantonalne Skupštine. Imali smo priliku da vidimo kako se, najblaže rečeno – čude onom što se u pojedinim trenucima dešavalo na sjednici ili čulo iza Skupštinske govornice. A bilo je, uz niz, kako se to obično naziva – konstruktivnih i dobronamjernih obraćanja, i dosta političke demagogije, nepoštovanja Skupštine, etičkog kodeksa i funkcije poslanika, dobacivanja, vrijeđanja, veselih pošalica, šetanja...
Zato je jeste naslov teksta kakav smo izabrali.

Uslovno, po svemu što se čulo na ovoj sjednici zdravstvo u BPK je „ bolesno“.

A politika?


Novina Glas Goražda

Stranice