Na sportskim terenima u 1. maju počele SIGO igre - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

16. 09. 2016.

Na sportskim terenima u 1. maju počele SIGO igre - FOTO

U jutarnjim satima, na sportskim terenima u ul. 1. maj u Goraždu održana su sportska natjecanja u znak sjećanja na Sportske igra Goraždanskog okruga – SIGO igre u kojima su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola.

Početak takmičenja ozvaničio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga koji je iskazao zahvalost svima koji su podržali održavanje ovih sportskih takmičenja, naročito Aktivu nastavnika sporta i Udruženju pedagoga sporta BPK-a.

Uz posebne pozdrave profesorima i studentima Univerziteta u Cirihu koji borave u studijskoj posjeti Goraždu i koji su takođe prisustvovali ovoj manifestaciji, ministar Žuga osvrnuo se na dešavanja u opkoljenom Goraždu u periodu 1992-1995. godine te ukazao na značaj SIGO igara.

– Sve ove tribine su bile ispunjene do zadnjeg mjesta i to su bile najljepše utakmice koje su se odigravale. U ovom gradu i u tom periodu živio je sport i simbolično, onako kako vi to danas prikazujete, održavala su se takmičenja u košarci, odbojci, rukometu, fudbalu, atletici i svim drugim sportovima koje je bilo moguće organizovati – istakao je ministar Damir Žuga.




Na ceremoniji otvaranja sportskih natjecanja obratila se i predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde Aida Obuća koja je ovom prilikom podsjetila na hrabrost i dosjetljivost Goraždana i stanovnika iz okolnih gradova da u potpunoj blokadi grada 1993. godie organizuju 1. SIGO igre u kojima je i sama učestvovala.




– Jako je bitno da u trenucima kad ne vidite izlaz, kada ste u opasnosti i kada su prepreke jedino što vidite pred vama, imate toliko hrabrosti i toliko jak duh da sve to prevaziđete i napravite nešto što niko od vas ne očekuje. To je moja poruka vama- ne budite na mjestu gdje ste sada, težite da uvijek budete više, dalje i bolje i budite najbolji u onome što radite. Učite više, budite ponos svojih roditelja i ponos svoga grada – poručila je predsjedavajuća u svom obraćanju.

POGLEDAJTE CIJELU FOTO-GALERIJU SIGO IGRE - 2016


bpkg.gov.ba/Goražde PRESS

Stranice