Općina Goražde realizuje novi projekat sa humanitarnom organizacijom "Muslim Aid" - Goražde PRESS

Breaking

26. 09. 2016.

Općina Goražde realizuje novi projekat sa humanitarnom organizacijom "Muslim Aid"

Načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima održao je danas u Maloj sali Općine Goražde sastanak sa predstavnicima humanitarne organizacije Muslim Aid-a, tačnije direktoricom ove organizacije Edinom Šehić–Saliji i voditeljem projekta Mersihom Zulčić, a na sastanku je razgovarano o projektima koje ova humanitarna organizacija planira realizovati na području naše općine u ovoj i narednoj godini, a radi se o projektima plasteničke proizvodnje, uzgoj malina i izgradnja mini farmi.

Kada je riječ o ovoj organizaciji jedan od prvih projekata koji Muslim Aid želi realizovati je projekat ekonomskog osnaživanja socijalno i materijalno marginarizilanih osoba, kroz proizvodnju povrća u plastenicima. Muslim Aid Sarajevo je predstavništvo nevladine humanitarne organizacije Muslim Aid sa sjedištem u Londonu. Organizacija je osnovana 1985. godine i trenutno djeluje u 70 zemalja svijeta i pomaže svima kojima je pomoć potrebna, bez obzira na religiju, naciju ili rasu. Organizacija Muslim Aid Sarajevo je osnovana 2007. i od tada je fokuisrana na pomoć najugroženijim kategorijama društva, djeci, samohranim majkama, osobama sa invaliditetom, povratnicima i nezaposlenima. Misija ove organizacije je smanjenje siromaštva kroz razvijanje inovativnih i održivih rješenja. U skladu sa Muslim Aid misijom u BiH ova organizacija razvila je program Ekonomskog osnaživanja socijalno i materijalno marginaliziranih osoba kroz razvoj poljoprivrede (proizvodnja povrća u plastenicima, uzgoj malina ili razvoj stočarstva). Program je organizovan na principima saradnje i koofinansiranja projekata, gdje je omjer sufinansiranja izražen u procentima 40% partnerska Općina, 40% Muslim Aid i korisnici 20%. Ova organizacija za korisnike programa organizuje edukaciju iz plasteničke proizvodnje povrća ili malina te donaciju plastenika sa sistemom za navodnjavanje i sadnicama; sadnice malina i sistema za navodnjavanje ili donaciju steonih junica.




Muslim Aid do sada je sarađivao sa preko 30 općina na području cijele BiH, a ovo je prvi put da svoje projekte implementiraju na području Općine Goražde kazao je u izjavi za medije načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović: ''Pratili smo aktivnosti ove međunarodne organizacije i uputili smo poziv i evo oni su nam stigli, da vidimo na koji način ćemo realizovati ove projekte. Svakako da smo  zainteresirani da u prvoj fazi idemo sa pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima kada je upitanju plastenička proizvodnja, gdje možemo pomoći 20 korisnika. U ovom projektu Općina bi sufinansirala sa 40%, vlasnik sa 20%, a organizacija također sa 40%. Interesantan projekat, 20 porodica oko 50 hiljada KM, plastenik 100 kvadrata. Također smo razmatrali mogućnosti  vezano za uzgoj malina, tako da ćemo i tu moći sufinansirati projekat za 12 porodica. Vrlo brzo raspisat će se javni poziv od strane općine u saradnji sa Muslim Aid-om tako da očekujem da u ovoj godini možemo završiti oba ova projekta. Za 2017. godinu vrlo je izvjesne šanse da možemo dogovoriti projekat nabavke steonih junica kada je u pitanju naša mljekara i farmeri koji su potencijalni koji će raditi sa mljekarom. Dakle možemo i tu obećati da bi sufinansirali sa 40% koliko i traži ova organizacija. Evo upriličili smo sastanak i sa vlasnikom mljekare koji je u Goraždu i predstavnici Muslim Aid-a će posjetiti danas mljekaru. Ali mi kao Općina mogli bi i tu sufinansirati projekat sa nekoliko stotina hiljada KM''.

Glavni cilj djelovanja Muslim Aid-a je ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih porodica ističe direktorica ove humanitarne organizacije Edina Šehić Saliji: ''Muslim Aid nekih desetak godina radi na području BiH i jedan od naših glavnih ciljeva jeste ekonomsko osnaživanje socijalno, materijalno ugroženih porodica u ruralnom područjima širom BiH. Već dugi niz godina sarađjujemo sa mnogim općinama. Do sada smo sarađivali sa nekih 30-tak općina  i evo po prvi put ove godine ćemo ako Bog da sarađivati sa Općinom Goražde na projektu plasteničke proizvodnje i uzgoju malina odnosno jagodičastog voća, a za narednu godinu planiramo i projekat stočarstva, odnosno sufinansiranje nabavke visoko steonih junica, a u cilju samozapošljavanja i izgradnje mini farmi. Vrijednost projekta za nabavku plastenika je negdje oko 50 hiljada KM, a nekih 20 hiljada KM za uzgoj malina, a za iduću godinu su to neke veće cifre od 200-300 hiljada KM ukupno.''


gorazde.ba

Stranice