Goražde: Bolest plavog jezika dodatno ugrozila siromašni stočni fond - Goražde PRESS

Breaking

07. 10. 2016.

Goražde: Bolest plavog jezika dodatno ugrozila siromašni stočni fond

Bolest plavog jezika ne jenjava na području Gornjedrinske regije. Stočari koji trpe ogromne gubitke zabrinuti su i zbog novih informacija koje dolaze iz Veterinarske stanice Goražde da su od bolesti plavog jezika osim sitne stoke počeli obolijevati i veći preživari.

U posljednih 15 dana od pregledanih 6.150 ovaca nalazi pokazuju da je 636 grla oboljelo, a uginulo njih oko 200, potvrdio je dr. Enver Borovina, direktor Veterinarske stanice Goražde.

"Brojke pokazuju da je bolest prisutna istim intenzitetom na našem području iako u zadnjih tri do četiri dana zbog promjena vremenskih prilika, bar prema prema podacima koje nam donose vlasnici grla, bolest je u opadanju. Nažalost na našem području imamo četiri slučaja odraslih preživara koji su oboljeli. Do sada su to bile ovce međutim na dva različita dijela općine u mjestu Podkozara imamo tri oboljele krave i jednu oboljelu u selu Šemihova. To nam govori da se bolest nije stišala", kaže dr. Borovina.

Stočni fond na području BPK Goražde je prilično siromašan, između 12.000 i 14.000 ovaca i 1.200 krava te je dodatno ugrožen pojavom plavog jezika. Prema riječima dr. Borovine postoji bojazan da je broj oboljelih ovaca još veći jer kontrolom nije obuhvaćen cijeli prostor kantona.

"Sasvim je sigurno da ima i onih vlasnika koji se nisu javili u Veterinarsku stanicu kako bi prijavili bolest plavog jezika", kaže direktor Veterinarske stanice dr. Enver Borovina.

On podsjeća da od bolesti plavog jezika ugine od dva do 30 posto zaražene stoke no ohrabrujuće je što bolest nije prenosiva na ljude. 

"Bolest plavog jezika prenosi komarac iz Afrike a niske temperature su nada da bi se širenje ove bolesti u narednim danima moglo zaustaviti", kaže dr.Borovina.


Klix.ba

Stranice