AMIR REKO Proizvodi za korištenje, a ne ukrašavanje polica - Goražde PRESS

Breaking

22. 01. 2017.

AMIR REKO Proizvodi za korištenje, a ne ukrašavanje polica

Posude, poslužavnike i druge proizvode od drveta nakon skandinavskog, planiraju izvoziti i na druga tržišta

Kada sam odlučio da se počnem baviti proizvodnjom drvenog posuđa, istražio sam tržište i uvidio da je tu slaba konkurencija, kazao je na početku razgovora za Oslobođenje Amir Reko, vlasnik kompanije Bohen i vlasnik brenda REKO iz Sarajeva.

Bh. proizvodnja posuđa izrađenog od drveta predstavlja jedan novi koncept obrade drveta. Radi se o brendu REKO koji je nastao u sklopu bh. kompanije Bohen iz Sarajeva, a koja je prepoznatljiva po proizvodnji dihtunga, dijelova od gume i plastike i dijelova za vodu i grijanje.

Danas drveni proizvodi iz BiH imaju svoje mjesto u nekim od najvećih trgovačkih lanaca u Danskoj, a u planu je i njihov plasman na domaće tržište.

Tradicija

- Moj otac, ali i dedo bili su stolari, tesari, pa sam se tako odlučio i ja da napravim nešto od drveta i nastavim tradiciju. Htio sam da radim nešto drugo i novo, jer me vuku moji korijeni. Prvi pokušaj je bio proizvodnja drvene posude, odnosno tradicionalnog čanka, za što sam pomislio da je vrlo jednostavno napraviti. Tako sam dihtunge izmjestio u drugi dio proizvodne hale, pa sam nabavio strug-mašinu i našao radnika koji može raditi na tome, kazao je Reko.

Prvi počeci, kako priča, bili su teški, jer se nakon nekoliko pokušaja proizvod jednostavno raspadao, ali on nije odustajao.

- Zahvaljujući mašinama koje smo napravili, svoje proizvode sada uradimo za 10 minuta, dok se iste takve stvari na najmodernijim CNC mašinama rade od sat do dva, što je čisti gubitak vremena, kazao je Reko.

U toku jednog dana mogu napraviti i do 60 drvenih posuda, a proces proizvodnje ide od same pripreme, hoblanja i lijepljenja drveta koje ide u dalju obradu na mašinama, gdje se dobije četvrtača, a nakon toga se obrade radijusi. Na strugu se zatim iskopa unutrašnja rupa, pa se proizvod ponovo vraća na finu obradu koja se nakon toga tretira uljem.



- Nakon četverogodišnjeg mukotrpnog rada, napravili smo liniju proizvoda sa ciljem da pokažem kako se i u BiH može napraviti dobra domaća stvar, odnosno proizvod koji će parirati svim drugim. Dakle, cilj je da od bh. panja napravimo našu kulturu koju ćemo prodavati, te smatram da ćemo uz dizajnere, naše ljude i ostale postići puno, kazao je Reko.

Iz ponude izdvajaju poslužavnike, daske za rezanje, svijećnjake, posude, kuhinjske magnete, čepove, gajbice za hljeb, te posude za voće i povrće, police, kafe-stoliće, a u planu je i proizvodnja igračaka. Za sada sarađuju sa Dancima, ali ubrzo će se širiti na druga tržišta. Kazao je da sa dosta kompanija imaju ugovorenu proizvodnju, između ostalog, sa danskom kompanijom Imeco za koje proizvode poslužavnike, te imaju veliku narudžbu. Također, za kompaniju Skagerak iz Danske proizvode svijećnjake.

- Mi dobijemo crteže iz Danske i radimo po crtežima i njihovom dizajnu. Najtraženije su posude i poslužavnici, a naši proizvodi nisu za ukrašavanje polica, nego za korištenje. Kada stavite hranu u ove posude, možete biti sigurni da nema štetnih hemikalija ili da će imati štetnog utjecaja na organizam, zbog toga što se proizvodi tretiraju lanenim uljem koji ima certifikat za kontakt sa hranom. Ne koristimo lak koji nakon određenog vremena popuca, a također koristimo amonijak, sličan onome koji se koristi za kolače, kako bismo dobili tamniju boju posuđa. Koristimo i neutralno ulje kako bismo postigli bijelu boju. Laneno i neutralno ulje uvozimo iz Danske, jer oni imaju certifikat za kontakt sa hranom, istakao je Reko.

Potencijal

U planu im je da nakon skandinavskog tržišta krenu sa osvajanjen Njemačke, Švicarske, Austrije i Amerike. Od ove godine će posuđe biti i na bh. tržištu, gdje će imati ekipu koja će raditi samo za domaće tržište.

- Željeli bismo da se naši proizvodi nađu u art-kućama širom BiH, jer smatramo da su unikatni, te se ne mogu nalaziti na istim policama kao i drugi proizvodi lošijeg kvaliteta. Cijene za naše tržište se svakako razlikuju od cijena za strana, ali opet sve to zavisi od same količine kupljenih proizvoda. Tako, za domaće tržište već imamo ugovorenu proizvodnju, a tiče se dvije art-kuće u Sarajevu koje će predstavljati proizvode. Također, naše proizvode ćete moći naći i u još nekoliko većih gradova kao što su Tuzla, Mostar, dodao je Reko.

Za proizvodnju ovih proizvoda uglavnom koriste hrastovo drvo, ali su u posljednje vrijeme počeli i sa trešnjom, orahom, javorom, grabom i drugim, a sirovine nabavljaju širom BiH.




- Poenta je da mi u BiH iskoristimo ono što imamo. Također, imamo i pametne ljude kojima treba dati hrabrost i potaknuti ih da ostanu ovdje, jer imamo dosta potencijala. Naši planovi za ubuduće su da se proširimo na što više tržišta, a iduće godine planiramo zaposliti od pet do deset radnika, u zavisnosti od obima posla. Trenutno imamo dvadesetak ljudi, a budući da je jako zahtjevna proizvodnja ovakvih proizvoda, mi sami obučavamo radnike. Najbitnije nam je da u radnicima vidimo perspektivu, odnosno da žele raditi. Želja mi je da što više ljudi radi ovdje, te da budu sretni i time sebi stvaraju bolji život, odnosno da imaju cilj i da sretni dođu na posao, ispričao je Reko.

U sklopu poslovanja će se izraditi i katalog koji će sadržavati sve njihove proizvode kako bi eventualnim kupcima omogućili lakši izbor. Tu će se nalaziti preko dvadeset proizvoda namijenjenih za kućanstvo, izrađenih od potpuno domaćih sirovina.


Oslobođenje

Stranice