Nije postignut sporazum oko potpisivanja Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva - Goražde PRESS

Breaking

19. 01. 2017.

Nije postignut sporazum oko potpisivanja Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva

Danas je održan treći sastanak Mirovnog vijeća formiranog s ciljem pokušaja rješavanja otvorenih pitanja i usaglašavanja stavova oko potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Prema riječima ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Damira Dučića, danas je održan treći, i prema važećoj Uredbi, posljednji sastanak Mirovnog vijeća, na kojem nije postignut očekivani dogovor između poslodavaca i sindikata u zdravstvu i Vlade BPK-a Goražde.

– Mi smo danas ponovo uputili novi prijedlog Kolektivnog ugovora našem sindikatu, gdje smo išli na satnicu 2,15, a sadašnja satnica je 2,00. Fond sati je ostao isti – 37,5 sati sedmično, odnosno 165 sati na mjesečnom nivou. Takođe, sve prinadležnosti koje su bile u dosadašnjem Granskom kolektivnom ugovoru su zadržane, osim minulog rada, gdje smo predložili da ide na 0,4 posto i noćni rad na 30% od osnovne plate – kazao je resorni ministar.

On je dodao da je svim zdravstvenim ustanovama na području BPK-a upućen zahtjev da, u skladu s ponuđenim parametrima, naprave simulaciju plaća uposlenih u zdravstvu, kako bi se vidjelo o kojem ukupnom povećanju sredstava bi se radilo i kako bi sindikat i Vlada ponovo razmotrili i eventualno prihvatili ponuđeni prijedlog.

Kako ističe resorni ministar, prema Općem kolektivnom ugovoru, moguće je ugovoriti i nižu vrijednost satnice, s tim da ona ne smije biti niža od 1,65 KM.

– Opći kolektivni ugovor kazao je da, ukoliko Vlada ne može da ispoštuje 2,30 satnicu, da može ugovoriti i nižu stanicu. Dakle, mi smo išli na povećanje satnice sa 2,00 na 2,15, tako da smo u jednom dijelu udovoljili sindikatu – istakao je Dučić.

Kako bi se riješili postojeći problemi i u najvećoj mogućoj mjeri ispunili zahtjevi sindikata, ministar je kazao da je planirano da se u narednom periodu formira stručni tim koji će raditi na analizi stanja zdravstva na području BPK-a.

– Gdje smatramo da možemo, tu ćemo maksimalno da štedimo. Taj stručni tim će sačinjavati predstavnici sindikata, poslodavaca, Vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja i svih ljudi kompetentnih za oblast zdravstva na području našeg kantona, a sve u cilju da naši sugrađani dobiju zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužuju – riječi su ministra Damira Dučića.

On je podsjetio da su, do sada, Kolektivni ugovor za oblast zdravstva potpisali samo Kanton Sarajevo i, uz Aneks ugovora, Zeničko-dobojski kanton.


bpkg.gov.ba

Stranice