Pregovori Vlade BPK-a i predstavnika zdravstvenih ustanova u vezi s najavljenim štrajkom uposlenih u zdravstvu - Goražde PRESS

Breaking

05. 01. 2017.

Pregovori Vlade BPK-a i predstavnika zdravstvenih ustanova u vezi s najavljenim štrajkom uposlenih u zdravstvu

Povodom najavljenog štrajka zdravstvenih radnika na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde zbog nepostizanja dogovora oko potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva, danas je održan sastanak između predstavnika Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja, te predstavnika menadžmenta zdravstvenih ustanova na području BPK-a Goražde.

Na sastanku je razgovarano o modalitetima koji bi omogućili da se zahtjevi zdravstvenih radnika riješe na zadovoljavajući način kako ne bi došlo do štrajka, koji, kako je istaknuto, nikome nije u interesu.

Uz ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Damira Dučića i ministra za finansije Nudžeim Džihanića, sastanku su prisustvovali i predsjednik Komisije za rad, zdravstvenu i socijalnu zaštitu Skupštine BPK-a Goražde Senad Čeljo, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK-a Nedim Čolo, direktor JZU Kantonalne bolnica Goražde Fuad Rovčanin, direktor JU Dom zdravlja „Isak Samokovlija“ Nedim Čengić, direktor JU Dom zdravlja „Ustikolina“ Alija Begović te direktor JU Dom zdravlja „Prača.“

Kako je ovom prilikom istaknuto, osnovni razlog zbog kojeg nije data saglasnost na potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva jesu predviđeni koeficijenati za obračun plaća.

– To ne znači da Vlada našeg kantona nije uvažila i prepoznala opravdanost zahtjeva zdravstvenih radnika ili da je nedostajalo volje za njihovo ispunjenje. Uvažavanje opravdanosti i volje je zaista bilo, ali ono što nedostaje u svemu ovome su novčana sredstva. Resorno ministarstvo i Vlada Kantona, u saradnji s kantonalnim Zavodom zdravstvenog osiguranja, u narednom periodu će uložiti sve napore i biti naklonjeni da, u skladu s finansijskim mogućnostima, postignemo dogovor koji će štititi prava uposlenih radnika u zdravstvu – kazao je ministar Damir Dučić.

Nakon obavljenih razgovora s direktorima zdravstvenih ustanova, tokom kojih su izneseni prijedlozi za rješavanje nastale situacije, resorni ministar izrazio je uvjerenje da će sindikat uposlenih u zdravstvu uvažiti postojeću situaciju i naglasio da bi opredjeljenje svih trebalo da bude očuvanje radnih mjesta i postojećih prava uposlenih u zdravstvu, te zadržavanje trenutnog nivoa zdravstvenih usluga.

– U trenutnoj situaciji, povećanje bilo koje od ove tri stavke negativno bi se odražavalo na ostale dvije stavke i zato nam je obostrano razumijevanje potrebnije nego ikad. Ovom prilikom pozivam sindikat zdravstvenih radnika da se vrate za pregovarački sto, jer Vlada Kantona je na posljednje dvije sjednice razmatrala ponuđeni tekst Kolektivnog ugovora i moram da kažem da ovaj tekst nije ni odbijen, a niti prihvaćen – istakao je Dučić.

On je dodao da resorno ministarstvo i Vlada prate situaciju oko potpisivanja granskog kolektivnog ugovora i u ostalim kantonima u Federaciji BiH. Do sada je ovaj kolektivni ugovor potpisan samo u Kantonu Sarajevo, što, kako ističe ministar Damir Dučić, govori o težini i složenosti situacije u zdravstvu na području cijele Federacije.

– Ovaj Kolektivni granski ugovor predviđa povećanje satnice sa sadašnjih 2,00 na 2,35, povećanje koeficijenata u rasponu od 1,0 do 4,4 i povećanje satnice sa 37,5 na 40 sati sedmično, tako da su koeficijenti najveći kamen spoticanja. Ukoliko uspijemo da se dogovorimo oko koeficijenata, zaista ne vidim ništa sporno da se Kolektivni ugovor, na zadovoljstvo svih nas, prije svega naših sugrađana i pacijenata koji koriste usluge zdravstva, potpiše – kazao je Dučić.

Direktori zdravstvenih ustanova upoznali su predstavnike Vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja da su u toku prošle sedmice u svim zdravstvenim ustanovama na području BPK-a sa predstavnicima sindikata potpisani sporazumi o minimumu zdravstvenih usluga koje bi bile pružene pacijentima u slučaju štrajka.

Na sastanku je donesen zaključak da se menadžmentima svih zdravstvenih ustanova na području BPK-a dostavi tekst predloženog Kolektivnog ugovora, te da se u ponedjeljak, 09.01.2017. godine održi novi sastanak na kojem će se razgovarati o ovoj problematici.



bpkg.gov.ba

Stranice