Objavljen Javni poziv za prijavu djece u obavezni Program predškolskog odgoja i obrazovanja - Goražde PRESS

Breaking

08. 02. 2017.

Objavljen Javni poziv za prijavu djece u obavezni Program predškolskog odgoja i obrazovanja

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport prije dva dana objavilo je javni poziv roditeljima/starateljima za prijavu djece u obavezni Program predškolskog odgoja i obrazovanja u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2017.godinu. Tim povodom, ministar Damir Žuga upriličio je press konferenciju na kojoj je govorio o planovima realizacije programa,  koji će trajati  od 02.03.2017.godine do 10.05.2017.godine.

Program predškolskog odgoja i obrazovanja po zakonu traje od 150 do 170 sati. Realizuje se najmanje 50 radnih dana po tri sata, a obavezna su ga pohađati djeca rođena u periodu od 01.09.2010. do 31.08.2011.godine. Prijave djece mogu se izvršiti u dječijim vrtićima „Sunce“ i SOS Kinderdorf u Goraždu, te osnovnim školama „Mehmedalija Mak Dizdar“ Vitkovići, „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača, „Ustikolina“ i „Prača“. Kako je istaknuto,  program nije samo zakonska obaveza već pruža mogućnost da se svako dijete puno lakše adaptira u školsku sredinu, jer sa njima rade profesori predškolskog odgoja i obrazovanja koji su stručni i osposobljeni.

„Obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja na području našeg kantona provodi se već sedmu godinu zaredom. Ovo je prva faza koju provodi resorno ministarstvo, a nakon okončanja javnog poziva analiziraćemo koliki je broj učenika,  koliko je potrebno sredstava i onda krenuti u obezbjeđivanje adekvatnog kadra i lokacija gdje ćemo izvoditi obavezni predškolski program. U proteklih sedam godina bili smo primjer s obzirom da je ovaj program na području našeg kantona realizovan  u stopostotnom procentu, odnosno da je svako dijete bilo uključeno. Mislim da smo na vrijeme krenuli i vjerujem da javnost zna da Evropska unija od nas traži jedan dio odgovora, kao i  Evropska komisija da uključenost djece uzrasta od tri do šest godina podignemo na nivo od sedamdeset posto, a prema podacima sada je to jako nisko svega 14 posto. Naravno da u narednom periodu cjelokupnoj BiH  slijedi rad i podizanje sa ovih 150 na 300 sati i svakako spuštanje ovog programa na mlađe generacije“- istaknuo je na današnjoj press konferenciji ministar Damir Žuga.

Roditelji će u narednom periodu dobiti upute za obavljanje ljekarskog pregleda djece, čije će troškove snositi Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Prema podacima iz 2016.godine, broj djece koja su pohađala ovaj program je 242, a ove godine se očekuje veći broj.


bpkg.gov.ba

Stranice