Sejdić: Tjerali ih da jedu zemlju - Goražde PRESS

Breaking

07. 02. 2017.

Sejdić: Tjerali ih da jedu zemlju

Na suđenju Ahmetu Sejdiću, svjedok Državnog tužilaštva prisjetio se kako su ga vojnici udarali na Trebeškom brdu (općina Goražde) 1992. godine.

Miroslav Čarapić ispričao je u selo Bučje (općina Goražde) došla osoba pod nadimkom Makedonac, koji je rekao da će stanovništvu garantovati sigurnost, a da su stanovnici izrazili želju da idu u Čajniče.

Nakon toga, kako je rekao svjedok, stanovnici su krenuli za Čajniče, ali su na Trebeškom Brdu zaustvaljeni i tridesetak njih je smješteno u kuću Kulenovića. Čarapić je rekao da je na Trebeškom Brdu primjetio da nema Makedonca, a da su dvojica muškaraca i desetak djece krenuli prema Čajniču kako srpska vojska ne bi pucala, dok su ostale osobe odvedene u kuću Kulenovića, gdje su bile sedam dana.

Prema riječima svjedoka, jedan od muškaraca se vratio predveče, a drugi nije nikada.

“Prvi dan po zatvaranju počelo je izvođenje muškaraca”, kazao je svjedok.

Kada je Čarapić izveden, kako je rekao, osoba koja se predstavala kao Sandžaklija mu je uzeo lančić sa vrata, te pitao ima li novac, a potom ih je odveo u šumu iza kuće, te da ih je tu zajedno sa još nekoliko osoba udarao.

“U ležećem položaju, najviše su tukli po stomaku i leđima. Tjerali da jedeno zemlju i list”, kazao je svjedok i dodao da su i drugi muškarci rekli da su udarani.

Čarapić je kazao da su njegom ocu bila slomljena rebra te da je od posljedica premlaćivanja preminuo 1993. godine.

Svjedok je ispričao kako su jedne prilike njega i Uroša Čarapića odveli na Bučje, gdje su bili vojnici Višegrađani. Dodao je da je tada tu vidio osobu koja se Urošu predstavio kao kapetan Sejdić, te da mu je rekao da prizna gdje je zakopao oružje.

“Uroš mu je rekao da nema oružja”, kazao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Ahmeta Sejdića, bivšeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), da je naredio i nečovječno postupao prema civilima srpske nacionalnosti na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. februar.


detektor.ba

Stranice