Za potrebe jedinica Uprave policije nabavljeno 11 motornih vozila - Goražde PRESS

Breaking

09. 02. 2017.

Za potrebe jedinica Uprave policije nabavljeno 11 motornih vozila

U Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK Goražde danas je upriličena svečana primopredaja nove opreme koja je nabavljena za potrebe jedinica Uprave policije. Primopredaji su prisustvovali poslanici u Skupštini i ministri u Vladi BPK Goražde, na čelu sa premijerom Emirom Okovićem, kojem je ovom prilikom uručena zahvalnica za izuzetan doprinos, kada je riječ o materijalno-tehničkom opremanju policijskih snaga na prostoru našeg kantona u protekle dvije godine.

Kako je istaknuto, radi se o najznačajnijoj nabavci opreme u posljednjih dvadeset godina. Nabavljeno je 11 vozila, od čega su 2 polovna vozila dobivena putem donacije, dok su Vlada i resorno ministarstvo izdvojili sredstva za kupovinu 9 novih vozila. Vozila će biti raspoređena u sve jedinice Uprave policije, te jedno vozilo za potrebe Uprave za administraciju i podršku. Dio opreme je nabavljen putem donacija od turske organizacije TICA i američke organizacije ICITAP.

Prema riječima ministra Nijaza Musića, opredjeljenje Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova  BPK Goražde je opremanje policije, jer samo opremljena policija može udovoljiti svim zadacima koji se ispred nje postave,  tako da se i u narednoj godini očekuje nastavak započetih aktivnosti.

„Opremili smo i Jedinicu za kontrolu masa donacijom ICITAP-a. Radi se o“ kornjačama“ koje su donirane početkom prošle godine, čija je ukupna vrijednost  25.000 dolara. Sve organizacione jedinice Uprave policije dobile su i određen dio sistema radio- mreže. Tu  mislim na ručne radio- stanice. Uniforme koje je donirala Turska organizacija TICA isto tako smo iskoristili za opremanje kompletnog sastava Kriminalističke policije, Jedinice za kontrolu masa i Jedinice za podršku. Naravno, imamo još određen dio tih uniformi na zalihama“- kazao je ministar Nijaz Musić.

Kada je riječ o daljem opremanju policijskih snaga, imajući u vidu trend razvoja tehnologije, ukazana je potreba za opremanjem Kriminalističke policije. Kako je istaknuto, prema saznanjima ove godine će u organizacji američke organizacije ICITAP biti organizovano stručno osposobljavanje  kriminalističkih  tehničara na koje će biti upućeni i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde, a u sklopu kojeg će biti doniran dio opreme za kriminalističku tehniku. Radi se o opremi za fiksiranje i izuzimanje tragova na licu mjesta.

Prema riječima premijera BPK Goražde Emira Okovića, opredjeljenje  Vlade BPK  Goražde od samog imenovanja je na materijalno- tehničkom opremanju policije.

„U tom smislu, uspjeli smo određeni dio te opreme obezbjediti kroz donacije, a kroz određene finansijske konstrukcije uspjeli smo u 2016.godini izvršiti značajan obim nabavke opreme, koju smo imali priliku da vidimo nešto ranije. U svakom slučaju, tu su vozila i sva ona oprema koja ide za punu opremljenost i sposobnost rada policije. To je nešto što generalno institucije čini prepoznatljivim. Moramo priznati da smo pored svih ovih finansijskih poteškoća pronašli snage i sposobnosti da uđemo u ovakve aktivnosti. Znamo da postoji i dalje potreba za opremanjem policije, a mi ćemo nastojati da to sve riješimo u okviru raspoloživih sredstava. Kada pogledamo ranije periode i nivo nabavke opreme, mi možemo reći da smo za ove dvije godine uradili puno toga. Imamo prioritete i u nekim drugim sektorima i nekim drugim aktivnostima što će biti vidljivo i prepoznatljivo kroz usvajanje programa rada i budžeta za ovu i narednu godinu“-riječi su premijera BPK Goražde Emira Okovića.


bpkg.gov.ba

Stranice