BPK i dalje bez budžeta - Goražde PRESS

Breaking

29. 03. 2017.

BPK i dalje bez budžeta

Skupština BPK Goražde nije usvojila budžet kantona za 2017.godinu iako odluka o privremenom finansiranju ističe za nepuna tri dana.
Iako je Kantonalna vlada budžet uputila u formi prijedloga te je trebao biti usvojen po skraćenom postupku, poslanici SBB-a zajedno sa dijelom opozicije nisu podržali ovakav prijedlog, već je odlučeno da se razmatra u formi nacrta.

Tako je skupštinsko zasjedanje na površinu izbacilo krhke koalicione odnose partnera u vlasti SDA-SBB te pokazalo da unutar koalicije postoje brojni problemi. I pored toga Sanel Mušović, poslanik SBB-a ističe kako nema nikakve refleksije političke krize sa vrha vlasti, a neslaganje sa koalicionim partnerima u vezi budžeta pravda postojanjem različitih mišljenja.

"Mi smatramo da javnost treba biti upoznata sa jednim od najavažnijih dokumenata i u tom pravcu cijelu situaciju posmatramo kao vrstu prezentacije različitih mišljenja i stavova", ističe Mušović.

Jasno je međutim da javne rasprave o nacrtu kantonalnog budžeta nije moguće organizirati do isteka odluke o privremenom finansiranju. Novi termin sjednice nije zakazan, a izvjesno je da bi se izjašnjavanje o budžetu moglo desiti tek nakon 31.marta ove godine. Politička kriza unutar koalicije dodatno opterećuje rad kantonalne vlade.

"Očigledno je da na nivou rada paralmenata i skupština te stvari se odvijaju daleko složenije ali mi moramo raditi u interesu građana koliko je moguće u ovakvim okolnostima", ističe Emir Oković, premijer BPK Goražde.


Klix.ba

Stranice