Obilježavanje 22. marta - Dana rijeke Drine u znaku akcije čišćenja - Goražde PRESS

Breaking

20. 03. 2017.

Obilježavanje 22. marta - Dana rijeke Drine u znaku akcije čišćenja

Organizacioni odbor za obilježavanje 22. marta – Dana rijeke Drine danas je u Velikoj sali Općine Goražde održao drugi sastanak na kojem su usvojeni prijedlozi programskih sadržaja od strane članova Odbora, te je predstavljen plan akcije čišćenja koja će se organizovati u sklopu Programa u mjesnim zajednicama općine Goražde. Obzirom da će u sklopu akcije čišćenja učešće uzeti mjesne zajednice, zatim učenici svih škola sa područja općine Goražde i članovi udruženja, na sastanku su pored članova Odbora prisustvovali i predsjednici savjeta mjesnih zajednica, direktori škola i predstavnici udruženja kojima su ovom prilikom prezentovane lokacije i aktivnosti za čišćenje.

Imajući u vidu činjenicu da se 22. mart obilježava kao Svjetski dan voda, odlukom Općinskog vijeća Goražde ovaj datum je proglašen Danom rijeke Drine i ovo je treća godina zaredom da se ovaj datum obilježava prigodnim programskim sadržajima. Današnji sastanak imao je za cilj da se odrede nosioci aktivnosti, te izradi finansijski plan.

Govoreći o današnjem sastanku i samom obilježavanju Dana rijeke Drine i svjetskog dana voda, kao i o Danu rijeke Drine u kontekstu Agende 2030. godina pomoćnik načelnika Općine Goražde Sanid Zirak je naglasio – ''Ovo  je drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 22. Marta - Dana rijeke Drine, a istovremeno taj datum se obilježava i odlukom UN-a kao Međunarodni dan voda. Rukovodeći se tom odlukom, vijećnici Općinskog vijeća su prije par godina donijeli odluku o ustanovljenju ovog datuma u kalendar značajnih datuma i događaja općine Goražde. Dakle, drugi sastanak na koji su pozvani svi relevantni sudionici koji će svojom akcijom čišćenja, svojom animacijom i svojih uposlenika i učenika srednjih i osnovnih škola, udruženja građana koji okupljaju svoje aktiviste poslati jednu snažnu poruku da trebamo čuvati naše prirodne ljepote, da treba voditi računa o ekologiji, o zaštiti životne sredine, o mjestima u kojima živimo i obitavamo i na taj način podizati taj nivo ekološke svjesti, zdrave svijesti kod svih generacija koje žive na području naše lokalne zajednice. To je jedan moment, drugi moment je taj da kompletno sve ove aktivnosti su implicirane Agendom UN-a 2020.-2030, u kontekstu 17 razvojnih ciljeva globalnog održivog razvoja i ovaj projekat koji mi radimo sa našim partnerskim gradom, gradom Gerom iz Njemačke je u tom kontekstu da je Savezna Republika Njemačka početkom 2016. pozvala u Bon predstavnike 44 lokalne zajednice  iz 8 zemalja koje se nalaze u procesu tranzicije i pridruživanja EU. Na tom prvom sastanku u Bonu održanom početkom 2016. su razrađene određene programske aktivnosti djelovanja na fonu te Agende 2020-2030. jer je i EU kao nadnacionalna institucija preuzela preporuke Agende UN-a 2020.-2030. Sada je obaveza svake članice EU i zemlje potencijalne kandidatkinje te nadnacionalne institucije EU, da u sklopu svojih nacionalnih vlada uradi svoju strategiju  održivog razvoja na fonu 17 ovih razvojnih ciljeva, a isto tako  svaka lokalna zajednica unutar određene države članice i potencijalne članice EU, je u obavezi da uradi strategiju održivog razvoja, što mi na području naše općine Goražde upravo radimo i privodimo kraju našu Strategiju održivog razvoja baziranu upravo na ovih 17 ciljeva održivog razvoja. To je jedna globalna akcija i briga u smislu da nacionalne i nadnacionalne institucije u sklopu svog sistemskog djelovanja kada je u pitanju  ovih 17 razvojnih ciljeva rade sinhronizovano u skladu sa tom Agendom.’’

Obilježavanjem 22. marta Dana rijeke Drine Goraždani će obilježiti dan posvećen našoj ljepotici Drini, te skrenuti pažnju javnosti na potrebe i obavezu da se čuva kako čistoća same rijeke tako i njene obale, a ukazat će se i na značaj Drine za našu zajednicu.


Općina Goražde

Stranice