Pobuna kladioničara u Goraždu: Uveli im ogromne poreze na kompjutere - Goražde PRESS

Breaking

22. 03. 2017.

Pobuna kladioničara u Goraždu: Uveli im ogromne poreze na kompjutere

Ne prestaju problemi za kladioničare koji nakon neuspjele ofanzive u Zenici da zaustave povećanje komunalnih taksi, nailaze i na nove namete u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK).

Naime, Porezna ispostava Goražde im je razrezala porez na imovinu na osnovu kojeg moraju platiti 5.000 KM poreza za svaki računar. Provjerili smo ove tvrdnje kladioničara, i prema Zakonu o porezu na imovinu, naslijeđu i poklonu usvojenim krajem 2014. od strane Skupštine BPK “obveznik poreza na imovinu je pravno ili fizičko lice koje je vlasnik ili korisnik bazne i mikrobazne stanice mobilne telefonije, terminala za klađenje na uplatnim mjestima, samoposlužnih terminala za klađenje instaliranih na uplatnim mjestima, uređaja za priređivanje klađenja prilikom kojih se koristi generator slučajnih brojeva, automata za igre na sreću i stolova u kasinu ukoliko se isti nalaze na teritoriji općina u sastavu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde“.

- Terminalom za klađenje na uplatnim mjestima se u smislu odredbi ovog Zakona smatraju svi uređaji na kojima se vrši uplata za igre na sreću koje priređivač organizira kao posebne igre na sreću u kojima sudionici (igrači) u skladu sa pravilima igre pogađaju ishode različitih sportskih i drugih stvarnih događaja sa neizvjesnim rezultatom, dok se samoposlužnim terminalom za klađenje smatraju svi uređaji na kojima se uplata za igre na sreću vrši bez posredovanja prodavača. Uređajem za priređivanje klađenja prilikom kojih se na bilo koji način koristi generator slučajnih brojeva se u smislu odredbi ovog Zakona smatraju svi uređaji koji na temelju slučajnih uzoraka generiraju slučajne potpuno nezavisne i nepredvidive nizove brojeva ili simbola koji su jednoliko raspoređeni unutar definisanih granica – piše u Zakonu.

Drugim riječima, terminali za klađenje su između ostalog i kompjuteri jer služe za uplatu za igre na sreću u kojima je ishod događaja neizvjestan. Porez za ove kompjutere kao i za samoposlužne terminale i svaki postavljeni uređaj za klađenje koji koristi generator slučajnih brojeva je također 5.000 KM na godišnjem nivou.

Ovu informaciju je za Faktor potvrdio i rukovodilac kantonalnog poreznog ureda-pomoćnik direktora Haris Delizaimović koji ističe da je gore navedeni zakon donesen nakon što je zbog upitne ustavnosti mijenjan prethodni iz 2013. godine.

U kladionicama nisu zadovoljni ovim rješenjem. Ističu da na “uplatnim mjestima imaju po dva računara, što znači da godišnje za njih moramo platiti 10.000 KM. A kako uz to moramo platiti i komunalnu taksu od 3.600 KM, to znači da po svakom uplatnom mjestu godišnje moramo platiti 13.600 KM“.

- Zakonom o igrama na sreću prikupljanje i raspoređivanje prihoda od igara na sreću stavljeno je isključivo u nadležnost Federacije BiH, a ne u nadležnost općina i kantona. Međutim, BPK Goražde se stavlja iznad Federacije BiH te određuje da su lični kompjuteri u poslovnicama imovina te određuje enormne poreze na tu imovinu, iako smo već pri samoj kupovini kompjutera za njega platili PDV te iako smo sukladno Zakonu o igrama na sreću za svako uplatno mjesto već platili naknadu, što znači da ovdje imamo evidentan primjer dvostrukog, odnosno višestrukog oporezivanja, koje je zabranjeno - pojašnjavaju iz društva PREMIER WORLD SPORT, naglašavajući kako se “ove mjere odnose samo na kladionice, a ne i na ostale djelatnosti i privredne subjekte, što predstavlja kršenje Ustavom zagarantiranog prava na jednakost pred zakonom”.

- Ovo je samo nastavak organiziranih i kontinuiranih napada na domaće kladionice u FBiH, s ciljem potpunog uništenja i zatvaranja ove legalne djelatnosti. Borit ćemo se svim dostupnim pravnim sredstvima protiv ovakvih oblika terora te braniti svoje Ustavom garantirano pravo na rad i obavljanje djelatnosti - zaključuju iz PREMIER WORLD SPORT-a.

Na spornu prijavu Porezne ispostave Goražde društvo PREMIER WORLD SPORT izjavilo je Žalbu s prijedlogom da se obustavi postupak.


Faktor.ba

Stranice