Povodom 22. marta - Dana rijeke Drine akcija čišćenja obala i priobalja u Goraždu - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

22. 03. 2017.

Povodom 22. marta - Dana rijeke Drine akcija čišćenja obala i priobalja u Goraždu - FOTO

Jednom godišnje, uz Dan Drine uprava lokalne zajednice, izvršna i zakonodavna, organizuje akciju čišćenja obala i priobalja, onoliko koliko je to moguće uz aktuleni vodostaj.

Bilo je tako i ove godine. O odzivu na akciju bi se moglo nadugačko i naširoko. Uz to da je dan kada je akcija organizovana –radni i školski dan, i priča o nama – onima koji su dali makar doprinos do onih kojima ovaj dan ne znači ništa.

I pitanje – svodimo li (po)malo naše dobronamjerne manifestacije i akcije – na formu. Neka se samo desi. Neka se samo održi...

I održana je i ova akcija, u kojoj su učestvovali đaci osnovnih i srednjih škola, zaposleni u javnim ustanovama ( zabilježili smo aktivnosti zaposlenih u Centru za kulturu), mladi Crvenog krsta, pripadnici vatrogasne jedinice u sastavu civilne zaštite, zaposleni u Općini Goražde, građani iz MZ-a....



-Sa stanovišta Općine ova akcija je važna ,obzirom, da je i samo postojanje grada vezano za rijeku Drinu. Ako uzmemo da sam potencijal i značaj vode u ukupnom društvenom životu, pojedincu i svih nas znači izvor života njegovanje toga potencijala on je od presudnog značaja za sadašnjost za budućnost. U tom pogledu želimo da osvijestimo sve građane i buduće generacije, da mi svi znamo koje bogatstvo imamo i na koji način trebamo to da cijenimo, njegujemo, da se hvalimo i ponosimo. Na kraju krajeva možemo da kažemo da je Bosna jedna od deset zemalja koje imaju bogatstvo vode, da je zapravo najbogatija u Evropi po tome potencijalu, a klimatske promjene i pilike sigurno ukazuju da ukoliko ne budemo vodili računa o tome resursu možemo doći u opasnost da imamo problem i sa vodom i sa životom i sa opstojnosti – kazala je ovim povodom Samira Drakovac, pomoćnica načelnika Općine Goražde za civilnu zaštitu.

I naravno, jedan od lijepih događaja u ovoj priči je angažman Udruženja ribolovaca Goražde koji su, uz tradicionalno gostoprimstvo domaćina – Moto kluba Goražde, uz Drinu učesnicima akcije darovali specijalitet – riblju čorbu. Spremljena majstorstvom Ismeta Borovine – Gara, čorba je posebno obradovala grupu osnovaca i mlade iz Crvenog krsta. Pridružili su i m se mladi , dječaci i djevojčice iz Novog Goražda koji su čistili i uređivali priobalje Drine od mosta u Kopačima do lokacije gdje je smješteno sjedište Udruženja vrijednih goraždanskih bajkera.


Goražde PRESS/Glas Goražda

Stranice