Predstavljeni pokazatelji o stanju sigurnosti i bezbjednosti na području BPK Goražde u mjesecu februaru 2017. godine - Goražde PRESS

Breaking

27. 03. 2017.

Predstavljeni pokazatelji o stanju sigurnosti i bezbjednosti na području BPK Goražde u mjesecu februaru 2017. godine

Na press konferenciji Ministarstva unutrašnjih poslova BPK predstavljena je informacija o stanju sigurnosti i bezbjednosti na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za mjesec februar 2017. godine.

Stanje sigurnosti ocijenjeno je zadovoljavajućim, uz konstataciju da u pomenutom periodu nisu registrovana teška krivična djela ili teže saobraćajne nesreće.

Istaknuto je da je u mjesecu februaru počinjeno ukupno 11 krivičnih djela te je zaključeno da je u odnosu na isti period prošle godine došlo do povećanja broja izvršenih krivičnih dijela za tri, od kojih je sedam izvršeno od strane poznatih počinilaca.

– Kada je u pitanju stanje kriminaliteta, imali smo dvije teške krađe i jednu krađu, dok u prošloj  godini u mjesecu februaru nismo imali registrovanih ovih krivičnih djela. Također, imali smo registrovana tri krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, a radi se o krivičnim djelima posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, što je za jedno djelo više nego u istom periodu prošle godine – istakao je Emko Rizvanović, šef Ureda komesara policije BPK.

Stanje javnog reda i mira ocijenjeno je zadovoljavajućim, budući da su evidentirana tek četiri prekršaja.

– Kada je u pitanju javni red i mir, tu smo imali poboljšanje stanja sigurnosti i imali smo registrovano osam prekršaja manje nego u prošloj godini u istom periodu – kazao je šef Ureda komesara policije Emko Rizvanović.

U oblasti saobraćaja, registrovana je jedna saobraćajna nesreća u kojoj nije bilo smrtno stradalih ili teže ozlijeđenih lica.

Prilikom kontrole saobraćaja izdato je ukupno 1099 prekršajnih naloga ili 479 više u odnosu na isti period prošle godine. Najveći broj prekršajnih naloga izdat je zbog prekoračenja brzine kretanja motornih vozila, dok se u trinaest slučajeva radilo o vožnji pod dejstvom alkohola.

– Nismo očekivali ovoliki broj prekršaja iz razloga što su novim izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima pooštrene sankcije, odnosno drastično su povećane novčane kazne za ove prekršaje – naglasio je šef Ureda komesara policije.

Uzimajući u obzir činjenicu da nove zakonske mjere u oblasti sigurnosti saobraćaja nisu dale očekivane rezultate, na press konferenciji je istaknuto da će u narednom periodu uslijediti pojačana kontrola saobraćaja na području BPK Goražde, s akcentom na brzu vožnju i vožnju pod dejstvom alkohola.

Ovom prilikom istaknut je i problem parkiranja motornih vozila na području grada.

– Taj problem je evidentan zbog povećanog broja registrovanih vozila na našem kantonu, povećanog broja vozila koja se zadržavaju  na području naše općine i našeg kantona sa drugih područja, kako iz BiH, tako i iz inostranstva. Treba napomenuti da je u 2016. godini Policijska stanica za različite prekršaje iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH  izdala 1522 prekršajna naloga, od čega 981 prekršajni nalog ili 65 posto od ukupno izdatih prekršajnih naloga za nepropisano parkiranje – istakao je šef Policijske stanice Goražde Samir Durović.

Prema njegovim riječima, zbog nepoštivanja saobraćajnih propisa, od početka ove godine izdato je 328 prekršajnih naloga, od čega se 195 prekršajnih naloga ili 60 posto odnosi na nepropisno parkiranje.



Vlada BPK

Stranice