Premijer Vlade F BiH Fadil Novalić u posjeti BPK Goražde - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

15. 03. 2017.

Premijer Vlade F BiH Fadil Novalić u posjeti BPK Goražde - FOTO

Delegacija Vlade Federacije BiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem i ministrom  energije, rudarstva i industrije Nermin Džindićem boravila je danas u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Ovom prilikom održan je sastanak s premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emirom Okovićem i članovima Vlade BPK Goražde na kojem je razgovarano o temama od značaja za ovaj kanton, kao i provedbi Reformske agende.  Sastanku su prisustvovali i načelnici općina u sastavu Kantona.

Na početku sastanka, premijer Emir Oković iskazao je zahvalnost premijeru Novaliću i Vladi Federacije, na čiju inicijativu je na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojen zakon kojim je Goražde dobilo status Grada.

Jedno od pitanja bilo je i pitanje raspodjele javnih prihoda, te je istaknuto da ovaj kanton zavrjeđuje posebnu pažnju, jer se, i pored razvijene privrede, nalazi na granici finansijske održivosti.

U tom smislu usaglašeno je da ovaj kanton i dalje treba grant i da je to na nivou sredstava od 5 miliona KM.



Posebno je istaknuto pitanje izgradnje brze ceste Goražde-Sarajevo, uz zahvalnost Vladi Federacije uz čiju je pomoć ovaj projekat uvršten u Strategiju transporta i sto prioritetnih projekata Vlade FBiH.

– Upoznali smo ih da zajedno sa Kantonom Sarajevo mi već radimo na izradi dijela glavnog projekta i, u određenom smislu, smo se i dogovorili koje su to naše naredne zajedničke aktivnosti da bismo tu priču dalje razvijali i tu imamo punu podršku Vlade Federacije i Vijeća ministara BiH– kazao je premijer Emir Oković.

Bilo je takođe riječi i o ažuriranju projekata Direkcije za ceste FBiH koji se odnose na ovaj kanton, kako bi se što prije započelo sa njihovom realizacijom.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić potvrdio je da će se u ovoj godini pokrenuti aktivnosti na izgradnji „brze“ ceste, te je naglasio važnost pitanja izgradnje hidrocentrale u Ustikolini za BPK Goražde.



– Pitanje koje je nas zanimalo je pitanje hidrocentrale u Ustikolini. Budući da je kanton na granici održivosti i da stalno treba grantove, nismo sigurni da će se u budućnosti raspoloženje zadržati na ovom nivou, odnosno na nivou senzibilnosti koju ima ova Vlada i njeni ministri – kazao je Novalić i dodao da bi koncesione naknade od hidrocentrale trebale biti dovoljne da se nadomire nedostajuća sredstva u Budžetu kantona.

Nezaobilazna tema sastanka bila je i privreda, s akcentom na namjensku industriju.

„Obzirom da ovaj kanton ima oko 8000 zaposlenih i da polovina pripada industriji, govori o razvojnom potencijalu te industrije. Mi pratimo i analiziramo svaki podatak i u odnosu na 2015. godinu kada smo došli na ovo mjesto, mogu reći da 470 novouposlenih znači da dobro radimo Što se tiče namjenske industrije, obećali smo i ostajemo pri obećanju da ove godine nećemo uzimati dobit iz namjenske industrije i da ćemo kompletnu dobit reinvestirati u nove tehološke linije i nova radna mjesta – kazao je federalni ministar Nermin Džindić.



On je ujedno najavio da bi u ovoj godini u namjenskoj industriji na području BPK Goražde trebala biti pokrenuta dva nova razvojna projekta, kao i da su u fazi odobravanja i određeni projekti privatnih preduzeća s područja ovog kantona na koje su saglasnost dali Vlada Federacije i Vijeće ministara BiH.

U sklopu posjete, premijer Novalić i predstavnici Vlade Federacije susreli su se i s predstavnicima koalicionih partnera koji participiraju u vlasti BPK-a Goražde, te su obišli pogone firme „Emka Bosnia“ i „Prevent“.

U toku današnjeg dana, premijer Fadil Novalić i ministar Džindić susrest će se i s predstavnicima privrednika s područja BPK Goražde.



Vlada BPK

Stranice