Treba početi sa procesuiranjem ratnih zločina na području BPK-a Goražde - Goražde PRESS

Breaking

15. 03. 2017.

Treba početi sa procesuiranjem ratnih zločina na području BPK-a Goražde

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održala 4. tematsku sjednicu na čijem dnevnom redu je bila Informacija o procesuiranju ratnih zločina koji se se dogodili na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u periodu 1992-1995. godina.

Budući da se radilo o zatvorenoj sjednici, predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  Aida Obuća, oglasila se, po završetku sjednice, slijedećim saopćenjem za javnost:

„ Prije svega, ističem svoje zadovoljstvo današnjim radom na 4. tematskoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koja je bila jako produktivna i kvalitetna, gdje je većina poslanika uzela aktivno učešće u samom toku sjednice kvalitetnim diskusijama i još boljim zaključcima. Na sjednici su također su bili prisutni i predstavnici Kantonalnog tužiteljstva, Kantonalnog suda i Suda BiH i ovom prilikom im se još jednom zahvaljujem.

Nažalost, moram istaći da je veliki broj pozvanih institucija negativno odgovorio na naš poziv da prisustvuju današnjoj tematskoj sjednici Skupštine. Obavijestili su nas da, zbog ranije preuzetih obaveza, ne mogu biti danas u Goraždu i nazočiti 4. tematskoj sjednici Skupštine. Ovdje, prije svega, mislim na Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Predmeti ratnih zločina u isključivoj su nadležnosti Tužilaštva BiH i Suda BiH, dok kantonalno tužilaštvo BPK Goražde može procesuirati samo one predmete koje Sud BiH ocijeni da su manje složeni i prenese viđenje postupaka na Kantonalni sud Goražde, a u skladu sa članom 27a Zakona o krivičnom postupku BiH. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće je nadzorno tijelo za provođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.  Dakle, to su sve činjenice koje smo mi danas trebali dobiti kako bi kvalitetno formulisali zaključke i odredili se prema našem daljnjem djelovanju kao Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Stoga je jedan od zaključaka koji je danas iznesen na sjednici Skupštine da se takav zahtjev uputi prema Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, kao i Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, s ciljem dobivanja informacije u kojem stadiju je procesuiranje ratnih zločina. Ovdje se misli na najteža krivična djela kada su u pitanju ratni zločini, jer državna Strategija je odredila rok od sedam godina kada je bilo potrebno da se sve te pravosudne radnje odrade. Državna strategija je donesena 2008. godine, a mi smo već sada u 2017. godini. Ono što mi očekujemo jeste da ova Skupština bude drugačija u odnosu na Skupštine koje su bile 2010. i 2013. godine. I tada su poslanici, svjesni onoga što se dešavalo u periodu ‘92-95. godina imali tematske sjednice na istu temu, kao što smo mi danas radili, donijeli kvalitetne zaključke, adresirali na relevantne adrese, ali, nažalost, ništa od toga nije bilo.

Mi očekujemo da će se danas, kao plod sve ove diskusije i velikog broja zaključaka, a radi se o preko 30 zaključaka koji su danas izneseni na sjednici Skupštine, donijeti kvalitetan zaključak koji će u konačnici uroditi plodom, a to je da se počne sa procesuiranjem ratnih zločina na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde-“ stoji u saopćenju predsjedavajuće Skupštine BPK-a Goražde Aide Obuće.



Vlada BPK

Stranice