Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde dobio odobrenje za vršenje mikrobiološke kontrole hrane i vode za piće - Goražde PRESS

Breaking

09. 03. 2017.

Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde dobio odobrenje za vršenje mikrobiološke kontrole hrane i vode za piće

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Damir Dučić danas je posjetio JU Zavod za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a povod posjete bio je nedavo izdavanje odobrenja Zavodu za vršenje mikrobiološke analize određenih životnih namirnica i vode za piće.

Resorni ministar susreo ovom prilikom s predstavnicima Zavoda na čelu s direktoricom dr. Medinom Bičom te obišao novoopremljenu laboratoriju u ovoj ustanovi u kojoj će se vršiti mikrobiološka analiza.

– Ja zaista smatram da je ovo jedan pravi potez resornog ministarstva, Vlade Kantona i menadžmenta Zavoda za javno zdravstvo jer ćemo u narednom periodu, uvjeren sam, imati sigurniju  hranu u ugostiteljskim objektima na području našeg kantona, u vrtićima i školama i kod svih onih koji se bave proizvodnjom i stavljanjem hrane u promet – kazao je ministar Dučić.

Uspostavom laboratorija u Zavodu stvoreni su uslovi za jednostavnije i brže provođenje predviđenih procedura u vezi s kontrolom ispravnosti hrane i vode na području BPK-a.

– Sada imamo našu akreditovanu laboratoriju i u narednom periodu ja ću se potruditi da zajedno sa direktoricom organizujemo jedan sastanak sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove da vidimo način kako pojačati kontrolu kvaliteta hrane na području našeg katona – istakao je resorni ministar.

On je kazao da će resorno ministarstvo i u ovoj godini, uz pomoć nadležnih ministarstava na federalnom nivou, te kroz saradnju sa resornim ministarstvima drugih kantona, nastojati obezbijediti podršku za realizaciju preostalih aktivnosti u vezi s uspostavom akreditovanog sistema za mikrobiološku kontrolu hrane i vode u BPK Goražde.

Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo podsjetili su da je u proteklom periodu poduzeto niz mjera i aktivnosti kako bi Zavod od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dobio rješenje kojim mu je odobreno da vrši mikrobiološku analizu namirnica animalnog porijekla te mikrobiološku analizu vode za piće.



Posljednja od tih aktivnosti, bilo je otklanjanje određenih nedostataka koje je naloženo od posebne komisije, nakon čega je Zavodu izdato i formalno odobrenje za vršenje mikrobiološke analize.

Direktorica Zavoda Medina Bičo ističe da je ovo veoma značajan iskorak za BPK Goražde zbog toga što su konačno stvoreni uvjeti za kontrolu ispravnosti hrane i vode na kantonalnom nivou, a do sada je tu analizu za potrebe Bosansko-podrinjskog kantona vršio Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Ona je također najavila da Zavod u ovoj godini očekuju i novi zadaci s ciljem dobivanja potrebnih odobrenja za laboratorijske metode, te podsjetila na zakonsku obavezu kontrole ispravnosti hrane za sve koji rade u proizvodnji i prometu životnih namirnica, uključujući i ugostiteljske objekte.

Rukovodilac Laboratorija za sanitarnu mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dalila Čengić pojasnila je da su u toku aktivnosti na dobivanju potrebnih akreditacija za laboratorijske metode od Agencije za akreditaciju BiH, te da će se u predostojećem periodu uložiti napori za proširenje mikrobiološke analize za dodatne vrste hrane te dobivanje potrebnih akreditacija za nove laboratorijske metode.


Vlada BPK

Stranice