Nakon proglašenja Goražda Gradom bratska Općina Kećioren iz Turske najavila još veću podršku i niz projekata - Goražde PRESS

Breaking

20. 05. 2017.

Nakon proglašenja Goražda Gradom bratska Općina Kećioren iz Turske najavila još veću podršku i niz projekata

Da Općina Goražde, sada već zvanično i grad Goražde njeguje zaista prave prijateljske odnose sa našom bratskom Općinom Kećiroen iz Turske potvrđuje to i posjeta delegacije ove Općine koja je u naš grad doputovala jučer, a  povodom održavanja svečanosti povodom proglašenja Goražda gradom.

Delegacija  koju su činili Mustafa Arač koji radi na poslovima međunarodne saradnje i Adnan Baloglu pomoćnik načelnika Općine Kećioren su jučer stigli u naš grad i prisustvovali ovom događaju, a danas je u Maloj sali Gradske uprave Grada Goražda gradonačelnik Grada Goražde dr.sci. Muhamed Ramović za pomenutu delegaciju upriličio i zvaničan prijem.

Ovom prilikom razgovarano je o značaju dobijanja statusa grada za našu lokalnu zajednicu, a prijatelji iz Turske prenijeli su čestitke od strane građana ove bratske općine,  te izrazili svoju sreću zbog ovog velikog događaja za naš grad.

Na sastanku je također razgovarano o dosadašnjoj saradnji kao i nastavku iste, a prema onome što se moglo čuti očekuju nas brojni projekti koji će se realizovati sa ovom bratskom općinom, jer kako su prijatelji iz Turske kazali nakon proglašenja Goražda gradom osjećaju još veću obavezu da pomognu ovom gradu. Prvi u nizu projekata koji su najavljeni jeste putovanje predstavnika Grada Goražda na Ramazanske noći u Ankaru, a poseban i veoma bitan projekat koji je najavljen jeste uređenje Gradskog trga u centru Goražda.



Kako je kazao Adnan Baloglu pomoćnik načelnika Općine Kećioren njihova posjeta našem gradu najavljuje nastavak dobre saradnje '' Načelnik Općine Kećioren uputio je čestitke građanima Goražda povodom dobijanja statusa grada.  On je također zamolio da građanima Grada Goražda prenesem  poruku da on jako voli  Goražde i poručuje da dok god  je on načelnik ova podrška je neupitna.''

Gradonačelnik Grada Goražda dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije ovom prilikom je kazao: '' Jučer smo na našoj svečanosti povodom dobijanja statusa grada imali posebne goste iz Turske i Mettmana. Ostali su uputili čestitke. Znamo da imaju svoje obaveze. Danas smo upriličili zvaničan prijem za delegaciju iz Kećiorena, jedne od posebnih općina koje pomažu Goražde. Zamislite samo kulturni centar koji je izgrađen. Sa njim smo nakon toga trebali da radimo projekat uređenja Trga, njihovi inžinjeri snimili su Trg, međutim zbog situacije u Turskoj uslijedila je jedna pauza. Ali dobili smo danas obećanja da će aktivnosti prema Goraždu ponovo krenuti.

Mi ćemo već 03.juna sa mladima Goražda imati program u Ankari u Općini Kećioren gdje ćemo konkretno nastaviti sa tim aktivnostima, a to je saradnja mladih, saradnja sa školama. Mi smo do sada već nekoliko škola bratimili, zatim odbojkaški klub, a svakako najveći projekat koji želimo sa ovom Općinom da realizujemo jeste izgradnja savremenog Trga u centru Grada Goražda. Oni su već uradili idejni projekat , koji će ići ubrzo na  sjednicu Gradskog vijeća i na javnu raspravu da bude zaista pravi projekat. U tom cilju ova saradnja se nastavlja i sretni smo što imamo jednu takvu općinu  koja ima  1 200 000  stanovnika, a da im je Goražde posebno u srcu.''


Goražde PRESS/Gradska uprava Goražda

Stranice