Mladi iz Foče i Goražda na Sutjesci uče o zajedničkoj kulturi i historiji - Goražde PRESS

Breaking

16. 08. 2017.

Mladi iz Foče i Goražda na Sutjesci uče o zajedničkoj kulturi i historiji

Više od 180 učenika i nastavnika osnovnih škola iz Foče i Goražda učestvuje na petodnevnom ljetnom kampu "Sutjeska 2017 – dajmo šansu budućnosti" koji se već drugi put održava na Tjentištu pod pokroviteljstvom Ambasade SAD-a u BiH.
Učenici iz dvije osnovne škole u Foči te četiri iz BPK Goražde učestvuju u različitim kreativim radionicama, osim toga obilaze i prirodne ljepote Nacionalnog parka Sutjeska, a za njih su priređeni i izleti u prašumu Perućica, podnožje Maglića ili jezero na Zelengori.

Mladi na ovaj način uče i o prirodi, ali i kulturi i historiji naroda ovog područja.

"Učestvuju u radionicama o filmu, glumi i plesu, prikupljaju biljke za herbarij i uživaju u prirodi. Ovakvi susreti i druženja mnogo znače djeci jer osim zabavnih i sportskih, radimo s njima i u edukativnim i interaktivnim radionicama, gdje uče o toleranciji i nenasilnom rješavanju konflikta", ističe Alema Bajrović, pedagoginja škole u Ustikolini.

Prema riječima Mirjane Radović, koordinatorice projekta u ime NP Sutjeska, ovaj kamp, osim što nudi priliku mladima da se druže s vršnjacima iz drugih škola, zapravo je primjer i za sve škole u BiH kako mogu raditi zajedno na sličnim projektima.

"Cilj je da se djeca iz Republike Srpske i FBiH okupe na jednom mjestu, da upoznaju Nacionalni park, da se uče toleranciji, ali i zaštiti životne sredine", ističe Radović.

Ona dodaje da je u završnici kampa planiran okrugli sto na kojem će pokrenuti inicijativu o proširivanju saradnje između NP Sutjeska i institucija s područja BPK.

Američka ambsada u BiH sufinansira deset sličnih kampova u našoj zemlji, čiji je cilj uspostavljanje veza između obrazovnih institucija i mladih ljudi, da bi što bolje iskoristili prirodne ljepote koje imaju. Ukupna vrijednost projekta je blizu 30.000 dolara, od čega Ambasada SAD-a finansira najveći dio sredstava dok dio sufinansira i NP Sutjeska.



Klix.ba

Stranice