PRLJAVA IGRA VLADE FBIH "Pobjedi Technology" data, pa oduzeta saglasnost za proširenje proizvodnje - Goražde PRESS

Breaking

17. 08. 2017.

PRLJAVA IGRA VLADE FBIH "Pobjedi Technology" data, pa oduzeta saglasnost za proširenje proizvodnje

Nermin Džindić (SBB), ministar energije i rudarstva FBiH zajedno sa premijerom Fadilom Novalićem u potpunosti želi ovladati namjenskom industrijom i stvoriti najbolje preduslove za svoju zajedničku firmu nakon što im istekne mandat, tvrde izvori iz Vlade FBiH za Patriju napominjući da Džindića i Novalića veže zajednička kompanija „Termo Metal Resist" (TMR).

Podsjećamo, Nermin Džindić kao jedan od osnivača ove kompanije, koja je osnovana u aprilu 2008. godine, ali zanimljivo odlično posluje tek zadnje dvije godine, uložio je kapital od 35.677, Ada Novalić uplatila je 95.531, Munir Novalić 71.014, Azra Novalić 40.709, a Naida Novalić 67.571 KM. Ukupni kapital firme je 378.341 KM.

Interesantno je da je među osnivačima i Samir Iskrić, šef Ureda premijera Novalića, a premijerova kćerka Ada je direktorica.

Općepoznato je da Džindić uz saglasnost Novalića radi šta poželi, a posljednju lakrdiju ovog dvojca uz nesebičnu pomoć Ismeta Brige, savjetnika Džindića osjetila je kompanija „Pobjeda Technology“ d.d. Goražde.

Naime, na 112. sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 20. jula 2017. godine, a na osnovu mišljenja Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije na „Elaborat o osposobljenosti Privrednog društva Pobjeda Technology d.d. Goražde za proširenje proizvodnje proizvodima i komponentama iz grupe ML3. zajedničke liste vojne opreme“, data je saglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za proširenje proizvodnje sredstava NVO, Privrednom društvu Pobjeda Technology d.d. Goražde.

Kako otkrivaju naši izvori od tog dana sve do 9. avgusta 2017. godine savjetnik Džindića Ismet Briga navodno je činio sve da se povuče ovakva saglasnost, što se na kraju i desilo.

Na 115. sjednici Vlade Federacije BiH našao se „Zahtjev za povlačenje saglasnosti Privrednom društvu „Pobjeda Technology“ d.d. Goražde za proširanje proizvodnog kapaciteta/programa proizvodima i komponentama definisanim kao vojna oprema, s Prijedlogom teksta za povlačenje saglasnosti“. I povučena je saglasnost.

Na upit novinske agencije Patria iz Ministarstva nisu odgovorili, a pitali smo ih šta se promijenilo od 20. jula do 9. avgusta i zbog čega je povučena saglasnost.

Iz „Pobjede“, pak, kažu da još nisu zvanično dobili nikakav dokument.

- Naše privredno društvo je apliciralo sa zahtjevom za proširenje proizvodnje iz zajedničke liste vojne opreme iz grupe ML3.

Odobrenje istog bi ujedno značilo povećanje proizvodnog kapaciteta i otvaranje više desetina novih radnih mjesta. Kako do današnjeg dana nismo dobili niti jednu od zvaničnih Odluka VFBiH nismo u mogućnosti davati bilo kakve odgovore u vezi s tim – kazao je za Patriju Adnan Čengić, direktor “Pobjede Technology” d.d.

Goraždanska firma za proizvodnju sportske i pištoljske municije za civilne potrebe Pobjeda Technology u 2015. godini ostvarila je prihod od 13,7 miliona maraka.

Zabilježen je i profit, a uspjeh je tim veći imajući u vidu da je 2012. godine ukupan prihod dosegao tek 3,5 miliona KM, a situacija se posebno unaprijedila s ulaganjem američke firme ACS AGE Holdings.

Transakcijom u ukupnoj vrijednosti od  2,65 miliona KM, odnosno 1,35 miliona eura na Sarajevskoj berzi ACS AGE Holdings Inc. preuzeo je većinsko vlasništvo u preduzeću Pobjeda Technology Goražde 2015. godine.


Goražde PRESS/Patria

Stranice