Međunarodni dan starih osoba u goraždanskom Domu za stara lica - Goražde PRESS

Breaking

01. 10. 2017.

Međunarodni dan starih osoba u goraždanskom Domu za stara lica

Sena Hadžimusić prekoračila je osamdesetu, a sa osmjehom je pratila mini koncert Muškog vokalno instrumentalnog sastava „ Behar“čiji su članovi pjesmom počastili stanare goraždanskog Doma za stara lica. Pa je Sena sa Beharom i zapjevala. I ne samo ona. Pjevali su i drugi korisnici ove ustanove u kojoj prostor i vrijeme dijele 44 stanara.

A ova mala svečanost održana je da bi se obilježio 1. oktobar – Međunarodni dan starih osoba. To je u ovoj ustanovi koja je sa radom počela prije dvedeset godina, tradicija. Kao što je već nekoliko godina tradicija da im ( ne samo na ovaj dan) u goste dođu dragi prijatelji iz Hope centra iz Goražda, sa volonterima i poklonima.
Članovima Behara, prijateljima iz Hope centra i svima koji na bilo koji način pomažu rad Doma za stara lica, zahvalio se njegov direktor Safet Bajrović.



U posjetu stanarima sa čestitkama i obećanjima da će resorno Ministarstvo nastaviti sa programima pomaganja u djelovanju Doma, stigla je i ministrica Sabira Bešlija.

Teče Beharov koncert, a između pjesama i osmjeha, onako ljudska, iskrena, sjetna, golema kao i njihovo životno iskustvo, iz očiju stanara Doma, otkine se suza... Onda se pjesmi goraždanskih sevdalija pridružuje" pjesma stanara Doma

- Mušana Ušanovića, Adema Kovača, Nedžiba Dauta. Ona stara, bećarska pjesma. Pjevaju iz duše Mušan, Adem i Nedžib a tiho pomaže im Milena Crnogorac.



– Mi smo ti izvorna grupa "Mladost“ sa velikim šeretkim osmjehom veli Adem.
U jednoj od soba u Domu za stara lica pozdravljamo Hasenu, majku ratnog heroja Bekta Gacke. U očima drage, skromne žene osmjeh i suze..Iz velike sale doma razlijevaju se stihovi pjesme „ Tebi majko misle lete..“.

Pozdravljamo se sa stanarima. U albume uspomena, oni će sasvim sigurno, sa radošću i sa sjetom smjestiti i ovaj oktobarski dan, kada su im posjetu došli dobri ljudi, u kome su se susreli i ispreplatali njihova pjesma,osmjesi i suze..


Glas Goražda

Stranice