Počinje realizacija na sanaciji i rekonstrukciji putnog pravca Sadba - Žigovi - Goražde PRESS

Breaking

10. 10. 2017.

Počinje realizacija na sanaciji i rekonstrukciji putnog pravca Sadba - Žigovi

Na osnovu Odluke o izboru projekata obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljena lica i povratnici za 2015. godinu koju je donijela Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a kojom su Gradu Goraždu odobrena sredstva za finansiranje projekta ''Rekonstrukcija putnog pravca Sadba – Žigovi'', te nakon što je potpisan Sporazum o saradnji na osnovu kojeg će se provoditi realizacija dodijeljenih sredstava koja se finansiraju iz sredstava Fonda za povratak za 2015. godinu, danas je u Maloj sali Gradske uprave potpisan ugovor o izvođenju radova na asfaltiranju dionice pomenutog putnog pravca.

Ugovor u ime Grada Goražda, kao naručioca, sa direktorom firme GORAŽDEPUTEVI d.d. Midhatom Okovićem, potpisao je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović.

Ukupna vrijednost potpisanog ugovora je oko 130.000,00 KM, s tim da je 80.000,00 KM obezbijeđeno iz pomenutih sredstava Fonda za povratak BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, dok je ostatak sredstava obezbijedio Grad Goražde.

Da je riječ je o veoma važnom projektu potvrdio je i gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije – ''Mi smo aplicirali Državnom ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice na početku ove kalendarske godine sa nekoliko projekata. Međutim, prvi projekat koji je bodovan jeste putni pravac Sadba-Žigovi. Ranije smo asfaltirali oko kilometer ovog putnog pravca sa Ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH, sada nastavljamo asfaltiranje dalje, jer zaista ovaj projekat je opravdan. Vidimo koliko  je samo povratničke populacije, inače oni koji ne žive tu dolaze skoro svakodnevno, obrađuju svoja imanja, rade, ljudi su zaista vrlo aktivni na tom području i skoro u svakoj kući neko dolazi i boravi, to je jedna vrlo pozitivna priča sa desne obale rijeke Drine. Projekat je vrijedan oko 130.000,00 KM, od čega je 80.000,00 KM finansirano od strane Ministrstva za ljudska prava i izbjeglice BiH na čelu sa ministricom Semihom Borovac,  a ostala sredstva su obezbijeđena iz Budžeta Grada Goražda.



Očekujemo da će se radovi izvršiti na vrijeme. Rok je 60 dana od dana uvođenja firme u posao i mi do sada imamo pozitivno iskustvo sa Goraždeputevima,  tako da mislim da neće biti problema sa poštivanjem rokova, osim zbog vremenskih neprilika. Voljeli bi da je ovaj projekat ranije počeo, međutim zbog procedure se malo kasni, ali svakako da je projekat opravdan i mi ćemo morati i dalje da nastavimo sa traženjem sredstava, jer imamo još oko 2,5 km ovog putnog pravca da asfaltiramo kako bi sva sela uvezali.''



Goražde PRESS / Grad Goražde

Stranice