Ministarstvo za boračka pitanja BPK će 2018. godine realizovati Projekat zapošljavanja šehidske djece - Goražde PRESS

Breaking

10. 11. 2017.

Ministarstvo za boračka pitanja BPK će 2018. godine realizovati Projekat zapošljavanja šehidske djece

Krajem 2016. i početkom 2017. godine, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Ministarstvo za boračka pitanja započeli su, u saradnji sa Službom za zapošljavanje, Program zapošljavanja, odnosno sufinansiranja zapošljavanja šehidske djece s područja BPK-a Goražde, u okviru kojeg je priliku za zapošljavanje na određeno dobilo 39 djece iz šehidskih porodica.

Kako bi se Vlada upoznala s rezultatima ovog projekta te kako bi se sagledale mogućnosti za njegov nastavak, Ministarstvo za boračka pitanja pripremilo je za Vladu informaciju o realizaciji ovog projekta.

Ministar za boračka pitanja Eniz Halilović danas je održao press konferenciju na kojoj je predstavio pomenutu informaciju i aktivnosti koje je Ministarstvo poduzelo u vezi s nastavkom Projekta zapošljavanja šehidske djece i eventualnim pronalaženjem rješenja za njihovo stalno zaposlenje.

U okviru ovih aktivnosti, kako ističe ministar, zatražena je i pomoć Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida, kako bi se ovaj projekat što uspješnije priveo kraju.

– Ministarstvo za boračka pitanja za narednu budžetsku odnosno 2018. godinu planiraće sredstva kako bi na određen način sufinansirali zapošljavanje ove djece. Kao što smo već rekli, imamo i obećanje federalnog ministra da i oni finansiraju ovo zapošljavanje, u saradnji sa Službom za zapošljavanje BPK-a Goražde – kazao je ministar Halilović.

S tim u vezi, Vlada je zadužila resorno ministarstvo da u saradnji sa Službom za zapošljavanje izvrši anketiranje svih privrednih subjekata uključenih u ovaj projekat, kako bi se ispitale mogućnosti za stalno zaposlenje šehidske djece.

Ministar je iskazao zahvalnost predstavnicima privrednih društava koja su omogućila zaposlenje mladih iz ove kategorije boračke populacije, kao i Službi za zapošljavanje BPK-a Goražde koja je pripremila ovaj program zapošljavanja.

Realizacija samog projekta omogućena je potpisivanjem Sporazuma o međusobnoj saradnji između Vlade BPK-a i Federalnog zavoda za zapošljavanje, po kojem je Vlada za sufinansiranje zapošljavanja izdvojila sredstva u iznosu od 100.000 KM, dok je Zavod izdvojio sredstva u iznosu od 200.000 KM.

Iz ovih sredstava sufinansiran je dio troškova obaveznih doprinosa ili dijela plaće koji refundira Služba za zapošljavanje u iznosu od 800,00 KM mjesečno za osobe s visokom i višom strčnom spremom, odnosno u iznosu od 500,00 KM za osobe sa srednjom stručnom spremom.



Goražžde PRESS / Vlada BPK

Stranice