Po isteku otkaznog roka od sedam dana, građane Goražda neće imati ko liječiti - VIDEO - Goražde PRESS

Breaking

21. 12. 2017.

Po isteku otkaznog roka od sedam dana, građane Goražda neće imati ko liječiti - VIDEO

Ljekari u goraždanskim zdravstvenim ustanovama potpisale su otkaze svojih ugovora o radu, koje od jutros predaju službama protokola ustanova u kojima rade. Na ovakav korak 50 doktora, članova Sindikata doktora medicine i stomatologije, odlučilo se nakon 47 dana štrajka.

Tražili smo još jedan sastanak jutros u 9.30, da damo šansu Vladi. Pozvao sam premijera i resornu ministricu, ali oni se nisu odazvali. Željeli smo da prije uručivanja naših otkaza na protokolima, direktorima zdravstvenih ustanova, pokušamo da to riješimo u skladu s dogovorom prije sedam dana, ali niko nije došao – kazao nam je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK Goražde Fahrudin Balijagić.

On tvrdi  da je 14. decembra sa pregovaračkim timom Vlade BPK, premijerom i ministrima zdravstva i finansija, te direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK postignut dogovor, po kojem je satnica rada doktora sa dva trebala biti povećana na 2.11 KM, a koeficijenti za 0.7, ali da je Vlada kasnije izbjegla potpisivanje takvog sporazuma. Direktor Doma zdravlja „Isak Samokovlija“ u Goraždu Edin Čengić upozorio je da je situacija alarmantna, jer po isteku otkaznog roka od sedam dana, zdravstveni sistem u BPK ostaje bez ljekara, a građane neće imati liječiti.AvazStranice