Potpisan Sporazum o izradi monografije „Goražde 1992-1995“. - Goražde PRESS

Breaking

11. 12. 2017.

Potpisan Sporazum o izradi monografije „Goražde 1992-1995“.

U Kantonu Sarajevo danas je potpisan Sporazum o izradi monografije „Goražde 1992-1995.“

Sporazum, u okviru kojeg je obezbijeđeno sufinansiranje izrade ove naučne publikacije,  potpisali su premijer Bosansko-podrinjskog katnona Goražde Emir Oković, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo ElvirKazazović te direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Rasim Muratović.

S ciljem što uspješnije realizacije ovog projekta, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA i Kanton Sarajevo, kao njegov osnivač, formirat će naučno-istraživački tim koji će raditi na prikupljanju svih relevantnih podataka za ovu naučnu publikaciju u okviru koje će se, kako je istaknuto, obezbijediti važna historijska građa o ratnim dešavanjima na području istočne Bosne i doprinijeti objektivizaciji saznanja iz tog perioda.

Premijer Emir Oković  izrazio je zadovoljstvo što će Goražde konačno dobiti svoju monografiju o ratnim dešavanjima te podsjetio da to bio jedan od zadataka Vlade.

– Bosansko-podrinjski kanton i Goražde kao ‘grad heroj’ to apsolutno zaslužuju. Namjera nam je da sve bude realizirano na naučnoj osnovi, zbog čega je ovaj sporazum i sklopljen – kazao je on.

Iskazano je posebno zadovoljstvo zbog toga što će ovaj projekat podržati i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA.

– Institut ovim nastavlja svoje aktivnosti na mapiranju svih počinjenih zločina u BiH u periodu od 1992 do 1995. godine, a prioritetno na području Podrinja. Ovakve i slične projekte privodimo kraju kada su u pitanju područja Višegrada, Zvornika, a pripremamo se da istraživanje sprovedemo i za područje Foče” – kazao je direktor Muratović.

Uz Vladu BPK i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, izradu monografije podržat će i Federalno ministarstvo za boračka pitanja.



Vlada BPK

Stranice