Dodjeljeni krediti za pomoć pri zapošljavanju - Goražde PRESS

Breaking

22. 01. 2018.

Dodjeljeni krediti za pomoć pri zapošljavanju

Na osnovu odluka o dodjeli kreditnih sredstava iz Namjenskog depozita Grada Goražda u cilju bržeg zapošljavanja na području Goražda koje je na 7. redovnoj sjednici donijelo Gradsko vijeće Grada Goražda, u Maloj sali Gradske uprave danas je organizovano potpisivanje ugovora o korištenju ovih sredstava u cilju bržeg zapošljavanja na području grada Goražda, odnosno na ime zadržavanja postojećih radnih mjesta.

Ugovore su danas potpisali gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović i vlasnici firmi (ZZ ''AGROPODRINJE'', SPP ''MALINJAK EMKO'' i OFR ''New Look''). Osobe koje su zaposlene u pomenutim firmama, a zahvaljujući pomenutom kreditu zadržaće postojeće radno mjesto. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 24.000,00 KM kojima će se korisnici kredita obavezati da zaposle odnosno zadrže u radnom odnosu radnike sa kojima imaju zaključen ugovor o radu najmanje dok traje otplata kredita.

Današnjem potpisivanju prisustvovao je i predsjednik Kreditnog odbora Gradskog vijeća Grada Goražda Adis Mujagić koji je ovom prilikom naglasio da odobravanjem pomenutih kreditnih sredstava Grad Goražde brine o svojim privrednim subjektima i na ovaj način im pomaže.

Obzirom da su privredni subjekti zadovoljni i da se dodjela ovih sredstava pokazala opravdanom, Gradska uprava ubrzo raspisuje novi Javni poziv naglasio je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović – ''Već duži niz godina ranije Općinsko vijeće sada Gradsko vijeće i Gradska uprava pomažu obrtnicima i srednjim preduzećima u zapošljavanju, odnosno u zadržavanju radnih mjesta. Danas smo potpisali ugovore sa tri subjekta i odnose se na zadržavanje radnih mjesta i to je ipak pomoć koja će im olakšati njihov rad. Mi imamo 320.000,00 KM deponovano na računu i oni trebaju da ispune uslove kako bi mogli dobiti sredstva. S druge strane, Gradsko vijeće daje konačnu odluku uz provedene procedure. Maksimalan iznos koji se može odobriti jednoj firmi je 40.000,00 KM, a oni su danas potpisali ugovore putem kojih im je odobreno po 8.000,00 KM. Ono što je važno napomenuti jeste da Grad Goražde ne uzima nikakvu kamatu, već dio svojih usluga naplaćuje banka i ovaj kredit je najpovoljniji. Obzirom da su svi zadovoljni i da se dodjela ovih sredstava pokazala opravdanim mi vrlo brzo raspisujemo novi Javni poziv i u narednom periodu mi ćemo biti na usluzi privrednim subjektima.'' 



U ime OFR ''New Look'' riječi zahvalnosti prilikom potpisivanja današnjeg ugovora uputio je Ahmed Hodo – ''Zahvaljujem se Gradskoj upravi za podsticaj. Meni su sredstva potrebna za održavanje frizerskog salona, a ona će mi pomoći u nabavci potrebnog pribora i alata za šišanje, jer uvijek uvodimo nešto novo.''

Ovo je još jedna u nizu mjera koje provodi Grad Goražde, a koja treba da doprinese zapošljavanju, odnosno zadržavanju postojećih radnih mjesta, te pokazatelj opredjeljenosti naše lokalne zajednice da ulaže u svoje kapacitete i razvija privredu.



Goražde PRESS / Grad Goražde

Stranice