Počelo odobravanje prvih aplikacija za dodjelu sredstava po povoljnoj kreditnoj liniji za privrednike i korisnike obrtničke djelatnosti sa područja BPK-a - Goražde PRESS

Breaking

05. 01. 2018.

Počelo odobravanje prvih aplikacija za dodjelu sredstava po povoljnoj kreditnoj liniji za privrednike i korisnike obrtničke djelatnosti sa područja BPK-a

Zahvaljujući naporima Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, krajem oktobra 2017. godine potpisan je Ugovor o poslovnoj saradnji s BBI bankom kojim je omogućena uspostava povoljne finansijske linija za finansiranje privredne i obrtničke djelatnosti u Bosansko-podrinjskom kantonu.

Kada je riječ o plasiranju sredstava po ovoj kreditnoj liniji, ministar za privredu Anes Salman kazao je da je na raspisani poziv za dodjelu kreditnih sredstava pristigao značajan broj aplikacija.

– Ja sa zadovoljstvom mogu kazati da smo mi već počeli ispunjavati vlastite obaveze iz tog ugovora koji se odnosi na obezbjeđenje onog nivoa novčanih sredstava koji je neophodan za subvencioniranje profitne marže u procentu za koji smo se mi kao Ministarstvo, odnosno Vlada opredijelili. Dakle, govorimo o 378.000 KM naših sredstava koje smo udružili zajedno sa sredstvima BBI banke, koja je ponudila, u odnosu na naš iznos, novčanu masu od skoro 19 miliona KM i već mogu kazati da se u prvom krugu Javnog poziva pokazala velika zainteresovanost, što je nama jako drago – kazao je ministar Salman.

On je izrazio zadovoljstvo što će ova sredstva biti investirana u razvoj privrede i obrta na području BPK Goražde, čime će, između ostalog, biti omogućeno i otvaranje novih radnih mjesta.

Resorni ministar je kazao da je jedna od obaveza Ministarstva, odnosno Vlade da u ovom procesu da svoju saglasnost na one aplikacije koje ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom.

– Do sada je obrađena jedna aplikacija. Radi se o jednom privrednom subjektu gdje je odobreno od strane Vlade da se ide u daljnju proceduru i da se na neki način daje zeleno svjetlo da banka može plasirati ta sredstva privrednom subjektu – pojasnio je ministar Anes Salman.

On je ovom prilikom ponovo podsjetio na povoljnosti koje nudi ova finansijska linija.

– Radi se o, vjerovatno, najjeftinijem novcu koji se može naći na tržištu gdje smo osigurali kamatnu stopu od 3,89 posto, pri čemu kanton subvencionira dio profitne marže u iznosu od 2 posto – podsjetio je ministar.

Prema procjenama resornog ministarstva, tokom januara i februara očekuju se intenzivnije aktivnosti na obradi predatih aplikacija za dodjelu ovih kreditnih sredstava.



Goražde PRESS / Vlada BPK

Stranice