Raspisan Javni poziv za upis djece u Program predškolskog odgoja i obrazovanja za 2018. godinu - Goražde PRESS

Breaking

30. 01. 2018.

Raspisan Javni poziv za upis djece u Program predškolskog odgoja i obrazovanja za 2018. godinu

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport objavilo je javni poziv roditeljma/starateljima za prijavu djece u obavezni Program predškolskog odgoja i obrazovanja u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2018. godinu.

Prema riječima stručne savjetnice za predškolsko i osnovno obrazovanje u resornom ministarstvu Amire Borovac, ovogodišnjim programom bit će obuhvaćena djeca rođena u periodu od 01.09.2011. do 31.08.2012. godine, tj. djeca koja će ove godine krenuti u prvi razred osnovne škole.

Ovom prilikom istaknuto je da se obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja u BPK Goražde uspješno provodi već osmu godinu zaredom te da u njegovoj realizaciji učestvuju JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Sunce“ i SOS Dječiji vrtić Goražde, koji za potrebe ovog programa angažuju dodatne nastavne kadrove i odgajatelje.

Planirane aktivnosti i ove godine realizovat će se trajanju od 150 do 170 sati, računajući da prvi dan programa počinje 02.03.2018. godine i traje otprilike do 11.05.2018. godine.

Dobri rezultati ovog programa potvrđeni su, između ostalih, i od osnovnih škola.

– Mi, u saradnji s nastavnicima razredne nastave, imamo povratne informacije prema kojima djeca dolaze dosta pripremljenija u osnovnu školu, da se već u tom obaveznom programu steknu određena prijateljstva, drugarstva, da se djeca na određeni način socijaliziraju, pripreme za školu i znaju šta ih to očekuje u školskim klupama. Sam taj prvi dan odlaska u školu tako ne pada teško ni traumatično ni za roditelje, ni za djecu, jer su oni taj jedan put prešli i pripremili se kako bi svoje školske dane uspješno okončali – istakla je stručna savjetnica Amira Borovac.

Ona je također podsjetila da resorno ministarstvo snosi sve troškove ovog programa.

– Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport je u svom budžetu obezbijedilo sredstva za realizaciju ovog programa koja podrazumijevaju finansiranje ljekarskih pregleda za svu djecu obveznog programa, objezbjeđenje prostora i plate odgajateljma, didaktički materijal i užinu za svu djecu. Dakle, što se tiče ovog programa on je za roditelje besplatan i kompletno finansiranje preuzima naše ministarstvo – kazala je Borovac.

U skladu sa dosadašnjom praksom, roditelji odnosno staratelji djece će, i ove godine, djecu koja će pohađati obavezni program prijaviti u najbliži vrtić, odnosno školu.

Prijava djece, prema preporuci Ministarstva, moći će se izvršiti u sljedećim obrazovnim ustanovama:

.JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Sunce“
SOS Dječiji vrtić Goražde
OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Vitkovići, uključujući područne škole Berič, Sadba, Bogušići
OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača, uključujući područne škole Brzača, Rešetnica, Osanica
OŠ Ustikolina, uključujući područnu školu Jabuka.



Vlada BPK

Stranice