Ljekarska komora BPK zatražila mjere zaštite zdravstvenih radnika - Goražde PRESS

Breaking

22. 03. 2018.

Ljekarska komora BPK zatražila mjere zaštite zdravstvenih radnika

Nakon fizičkog napada na uposlenike Kantonalne bolnice, Ljekarska komora BPK Goražde zatražila je postavljanje videonadzora, fizičko osiguranje ustanova i druge mjere kako bi se uposleni u zdravstvu osjećali sigurno.

Napad se desio 17. marta u holu Kantonalne bolnice, a prema informacijama MUP-a BPK Goražde, E. R i A. R iz Goražda uručeni su prekršajni nalozi.

Direktor bolnice i jedan od uposlenika zadobili su povrede u ustanovi u kojoj rade.

- Ovaj incident je još jedan u nizu napada na zdravstvene radnike koji su se dešavali i ranije, u vidu verbalnih nasrtaja, teških prijetnji i fizičkih napada.

- Nažalost, nije bilo odgovarajuće reakcije svih subjekata koji su trebali poduzeti mjere zaštite uposlenika u zdravstvu, pa se tako stvorio ambijent u kojem se zdravstvenim radnicima, na njihovim radnima mjestima, može prijetiti silom, a onda tu silu i demonstrirati – navode iz Ljekarske komore BPK.

Istovremeno je upućen i poziv svim uposlenicima u zdravstvu na korektan odnos prema svim pacijentima, u skladu s etičkim principima, a pacijentima na saradnju i razumijevanje.

Direktor bolnice, specijalista ginekologije i akušerstva Muedin Silajdžić nije želio iznositi više detalja o ovom događaju, navodeći da su sa svim detaljima upoznati nadležni organi i da očekuje da urade svoj dio posla.

Glavni kantonalni tužilac Mirsad Bilajac kazao nam je da je istraga o napadu na uposlenike bolnice u toku.

- Naložili smo provođenje istrage zbog nanošenja lakih tjelesnih povreda. Policija prikuplja dokaze i medicinsku dokumentaciju, uzima izjave oštećenih i svjedoka i očekujem izvještaj, nakon čega ću donijeti odluku o podizanju optužnice ili eventualnom vještačenju povreda. Prema prvim informacijama, radi se o lakim tjelesnim povredama – kazao nam je Bilajac.

Pojašnjava da aktuelni zakonski propisi ne poznaju razliku u pogledu mjesta izvršenja ovakvih djela, ali da činjenica da je napad počinjen na radnom mjestu u prostoru ustanove može utjecati na visinu kazne, koja za laku tjelesnu povredu iznosi do jedne godine zatvora.



Avaz

Stranice