Mladi uživali u školi planinarenja na Rudoj Glavi - Goražde PRESS

Breaking

13. 05. 2018.

Mladi uživali u školi planinarenja na Rudoj Glavi

Goraždanski planinari, članovi kluba Goražde-Maglić, ovaj su vikend posvetili mladima. Tridesetak učenika osnovnih škola iz Goražda dio je škole planinarenja u prekrasnom ambijentu koji nudi lokalitet Rude glave, gdje se nalazi i Sportsko-rekreativni centar.

Od iskusnih planinara uče o osnovama planinarenja, kako da se snađu i ponašaju u prirodi u čiju su se ljepotu uvjerili na licu mjesta.

"Želja nam je da na neki način podmladimo klub, da mlade potaknemo da provode više vremena u prirodi, da malo zanemare računare i mobitele. Oduševljeni su jer lokalitet Rude Glave je prelijep u bilo koje godišnje doba. Mladi trebaju znati kako se snaći u prirodi, kako možemo zaštititi životnu sredinu, kako boraviti u prirodi, šta nam sve pruža i kako joj možemo vratiti. Pričamo im i zašto je napravljen ovaj dom, i šta sve nudi planinarenje", kaže za Klix.ba Zajko Šovšić, predsjednik kluba Goražde-Maglić.



Lokalitet Rude Glave, na istoku BIH, veoma je atraktivan i zanimljiv planinarima, ali i drugim ljubiteljima prirode. Ovaj planinski masiv na obroncima Jahorine, na nekih 1.450 metara nadmorske visine, tokom cijele godine posjećuje veliki broj domaćih, ali i planinara iz inostranstva.

Posebno zanimljiv malim planinarima je i vrh Borovac na 1.750 metara nadmorske visine, gdje su i ovog vikenda učili o tome kako preživljavati u planini, te slušali zanimljive priče o Grepku, poznatom putu spasa.



Klix

Stranice