Drugi dan Bajrama u Goraždu obilježen kao Dan šehida - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

16. 06. 2018.

Drugi dan Bajrama u Goraždu obilježen kao Dan šehida - FOTO

Polaganjem cvijeća pred spomen-obilježje Goražde, grad heroj, svojim braniocima i posjetama šehidskim mezarjima Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke Dan šehida obilježava se i u Goraždu.

Inače, u danima Bajrama Goraždani u većem broju posjećuju mezarja, čuvajući sjećanja na svoje najmilije i na branitelje pale u odbrani domovine.

IZ u BiH nastavit će čuvati tradiciju Dana šehida, kazao nam je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

- Možda bismo mogli ostvariti i ojačati saradnju s asocijacijama mladih. U svakom slučaju, u atletici imate kratke staze i imate maratonce, a mi ćemo nastaviti biti maratonci - kazao nam je Pitić.

Samo promjenom društvenog ambijenta mlađe generacije mogu shvatiti ulogu šehida i poginulih boraca tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata, istakao je muftija goraždanski.



- Ne možete imati ovakav društveni ambijent kakav smo mi napravili, a od mladih ljudi tražiti nešto sasvim drugo. Njima se nudi ovo što im se nudi. Da bi mladi razumjeli te vrijednosti, njima se one moraju ponuditi. Teško je u ovom društvenom hršumu pronaći uopće nešto što je vrijednost. Onog trenutka kad društveni ambijent bude imao potrebu da cijeni ovo, a ne da cijeni ništa, što uglavnom danas cijenimo, onda će biti drugačije - pojasnio je Pitić.



Goražde PRESS / Avaz

Stranice