Halid Bešlić na zatvaranju Internacionalnog festivala prijateljstva - Goražde 2018 - Goražde PRESS

Breaking

28. 06. 2018.

Halid Bešlić na zatvaranju Internacionalnog festivala prijateljstva - Goražde 2018

Članice i članovi Organizacionog odbora XXI Internacionalnog festivala prijateljstva na današnjem su sastanku utvrdili načelan program ove velike kulturne manifestacije koja će se u Goraždu održati od prvog do sedmog avgusta.

Prema onom što su prezentirali voditelji festivalskih pododbora očekuje nas bogat program u svim oblastima umjetnosti. Najavljeni su brojni koncerti narodne i zabavne muzike, promocije knjiga goraždanskih i autora iz drugih gradova BiH i svijeta, četiri pozorišne predstave, filmske projekcije, kreativne radionice za djecu, a tradicionalno će za najmlađe sigurno biti najinteresatnije učešće u velikom festivalskom maskenbalu posljednjeg dana manifestacije.
Sastavni i izuzetno vrijedni dio XXI Internacionalnog festivala prijateljstva biće i likovna kolonija „ Boje prijateljstva“ u okviru koje će umjetnice iz Francuske voditi radionice za djecu, velika smozta foklornih ansambala, potom Sajam knjiga, Sajam starih zanata, Bosanska avlija.

Uz brojne izvođače narodne i zabavne muzike festivalski odbor najavljuje koncerte grupa Crvena Jabuka, Emir&Forzen Camels, Osvajači, Helem Nejse. Prve festivalske noći na glavnoj pozornici ispred gradske dvorane u Goraždu nastupiće i Eenes Begović, a sigurno će najveće interesovanje ljubitelja narodne muzike iz regiona ali i ne samo njih vladati za posljednju noć festivala. Naime, u Goražde, da svojim koncertom „ zatvori“ festival dolazi – Halid Bešlić.

U predfestivalskom danu 31. jula, u Centru za kulturu biće otvorena izložba narodnih nošnji, a u večernjim satima premijerno će biti prikazan dokumentarni film koji specijalno u cilju promocije vrijednosti festivala realizuje RTV BPK Goražde. Film ima radni naslov „ Pruži mi ruku prijatelju“ što je i poruka i XXI Internacionalnog festivala prijateljstva, Centra za kulturu kao organizatora ove manifestacije i svih građana i građanki Goražda, koju šalju u svijet.

-Sretni smo što možemo i danas da kažemo kako ćemo imati još jedan sjajan i veliki festival. Mogu da kažem kako su svi članovi i članice organizacionog odbora, zaposleni u Centru za kulturu i upravi grada vrijedno radili kakko bismo našim sugrađankama i sugrađanima ponudili što kvalitetniji program. Sa radošću ističem da u Goražde na ovu veliku manifestaciju dolaze umjetnici iz Francuske, Austrije, Amerike, Turske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i drugih zemalja. Svi su oni, kao i gosti koji će doći da prate festivalska zbivanja dobro došli u Goražde, grad koji uvjek prijatelje dočekuje otvorena srca – rekao je nakon sjednice Organizacionog odbora festivala njegov predsjednik, goraždanski gradonačelnik dr.sci Muhamed Ramović.



Goražde PRESS / Glas Goražda

Stranice