Na Rorovima iznad grada postavljen top - Goražde PRESS

Breaking

13. 06. 2018.

Na Rorovima iznad grada postavljen top

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa saradnicima boravio je u Goraždu i tom prilikom susreo se sa čelnicima ove lokalne zajednice. No, povod boravka sarajevske delegacije, pored zvaničnih razgovora o saradnji bio je zanimljiv i rijedak: Grad sarajevo donirao je Goraždu – ručno rađeni ramazanski top.
Primopredaja u prisustvu zvaničnika kantonalne i gradske zakonodavne vlasti i pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice, obavljena je na Površnici, odnosno na spomen izletištu Rorovi, gdje će najvjerovatnije biti i stalno mjesto za ovaj vrijedan dar.

-Jako sam sretan i jako mi je drago što se danas nalazimo u herojskom Goraždu koje je u agresiji koja je iza nas u period 1992.-1995 bila herojski grad, kako u ratnom tako i poslijeratnom periodu to je herojski grad. Riječ je od jednom od najaktivnijih gradova u BiH na način da ima najmanji broj nezaposlenih. Mi smo današnju posjetu iskoristili kako bismo Gradu Goraždu poklonili jedan top koji je dio tradicije Sarajeva na način da mi prekid posta i početak iftara u Sarajevu sa Vidikovca obilježavamo ispaljivanjem topa. Želja nam je da tu lijepu tradiciju Sarajeva prenesemo u ostale gradove BiH. I evo nas u Goraždu. Planiramo da svim gradovima prenesemo ovu tradiciju koja je svojevrsna turistička atrakcija. Osim Goraždu , Sarajevo je ramazanski top doniralo i Travniku, kao i sarajevskoj Općini Novi Grad, te Gradu Mostaru.Želja nam je da svi veći gradovi u BiH imaju jedan ovakav top kako bi taj simboličan način obilježavanja kraja posta priuštili svim građanima BiH - ’’ kazao je ovom prilikom sarajevski gradonačenik Skaka.

Goraždanski gradonačelnik dr.sci Muhamed Ramović je radost zbog poklona, kako je rekao, podijelio sa građanima Goražda istakavši uspješnu saradnju dva grada.
-Drago nam je zbog ove donacije, jert je ramazanski top nešto što je u tradiciji bosanskih čaršija. Biće u funkciji i u Goraždu, ljubomorno ćemo ga čuvati i čestitam svim građanima Goražda zbog ove donacije na kojoj se zahvaljujemo gradonačelniku Sarajeva – rekao je Ramović.

Na daru grada Sarajeva Goraždu zahvalila se i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća.



Goražde PRESS / Glas Goražda

Stranice