Premijer BPK i Muftija goraždanski organizovali Bajramski prijem - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

16. 06. 2018.

Premijer BPK i Muftija goraždanski organizovali Bajramski prijem - FOTO

Muftija goraždanski Remzija ef.Pitić i premijer BPK Goražde Emir Oković organizovali su sinoć u hotelu „Behar“ prijem povodom najvećeg islamskog blagdana, ramazanskog Bajrama.

Prijem kome je prisustvovao veliki broj zvanica iz društveno-političkog, privrednog, vjerskog i vojnog života Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Grada Goražde, općina Foča i Pale u FBiH, predstavnika susjednih općina u Republici Srpskoj, te Pravoslavne crkvene opštine goraždanske, protekao je u radosnom bajramskom ozračju.

Upućujući čestitke okupljenim zvanicama, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković ukazao je na veličinu zajedničkog proslavljanja ovog praznika, uz poruku da je potrebno da svi iskreno vodimo računa jedni o drugima i zajedničkom napretku.

Bajramsku čestitku uputio je i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

„Ovaj naš blagoslovljeni dan, dan velikog Božijeg dobra u arapskom jeziku se zove Eid Fitr- povratak, što znači povratak prirodi. Eid znači vraćanje, a Fitr ljudska priroda ili narav. Mi večeras i u danima ramazanskog Bajrama pokušavamo da se vratimo prirodnom stanju od kojeg smo kao ljudi stvoreni, a stvoreni smo zato što ja Allah dželešanuhu odlučio da budemo najveličanstvenija stvorenja. Prirodno stanje čovjeka jeste vjera, a neprirodno stanje nevjera, Božija blagost jeste sadržajna u vjeri .Vjera je temeljna riječ i nije izvedenica, nevjera je izvedenica zato što se čovjek upetljao, a šejtan mu je pomogao. Prirodno stanje čovjeka je istina, a neprirodno stanje je laž. Prirodno stanje čovjeka je društvo, a neprirodno samoća, prirodno stanje muškarca i žene je brak, a neprirodno stanje je izbjegavanje braka. Prirodno stanje u politici jeste da traži zajednički interes u korist naroda, a neprirodno jeste stanje koje uništava i narod i politiku. Molim dragog Boga da nam podari svako dobro, čuvajte jedni druge, čuvajte ljude od sebe to je nešto što najviše možete uraditi na ovom svijetu“, poručio je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.



Goražde PRESS / Vlada BPK



Stranice