Radovi na izgradnji zgrade za mlade "Lamela - H3" teku planiranom dinamikom - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

20. 06. 2018.

Radovi na izgradnji zgrade za mlade "Lamela - H3" teku planiranom dinamikom - FOTO

Premijer BPK Goražde Emir Oković i ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Slobodan Janković posjetili su danas lokalitet na kojem je započela gradnja stambeno-poslovnog objekta „Lamela H3“ u Goraždu. Radovi teku planiranom dinamikom,  urađena je prva faza, a cilj Vlade BPK Goražde u narednom periodu je, kako je istaknuto ovom prilikom, povećanje stambenog fonda tako da se uskoro očekuje izgradnja još jednog stambenog objekta, „Lamele H4“.

Radi se o obezbjeđenju stambenog prostora po povoljnim uslovima za određene kategorije, prije svega za mlade. Uporedo sa izgradnjom ovih objekata, Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline će pokrenuti postupak odabira korisnika ovih stambenih jednica, jer je procedura koja je ranije provođena poništena zbog određenih propusta.



„Dosadašnji postupak je od strane Vlade poništen s obzirom da je bilo određenih propusta kako materijalnih, tako i proceduralnih. Želimo da proceduru okončamo na pravi način kako bi procedura bila zadovoljena u svim zakonskim osnovama. Ovakve i slične aktivnosti naš kanton će nastojati da realizuje, a planirani su i ostali projekti u saradnji sa lokalnim zajednicama kada je riječ o uređenju zelenih površina, parking prostora i svega onog što je na kraju zacrtano i u Strategiji BPK Goražde.Na nama je da realizujemo sve ove planove, a to prije svega zavisi od sinergije zajedništva“-kazao je ovom prilikom premijer BPK Goražde Emir Oković.

Uzimajući u obzir malo kašnjenje kada je riječ o odabiru korisnika zbog poništenog postupka  Vlade BPK Goražde, na prijedlog drugostepene komisije, Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline će, kako bi ubrzalo proceduru, nastojati da objedini javne pozive za odabir korisnika za obje zgrade. Cijena subvencioniranog kvadratnog metra stana je 1025, KM, dok će korisnici za jedan metar podrumskih prostorija morati izdvojiti 600 KM. Kvadratni metar poslovnog prostora iznosi 1.330 KM i oni neće biti subvencionirani od strane Vlade BPK Goražde, istaknuo je ministar Slobodan Janković.



„Ministarstvo će predložiti novu odluku o uslovima i kriterijima kako bi se otklonili svi  nedostaci  koji su se pojavili, a koji su otežavali rad prvostepene i drugostepene komisije. Mislim da ova odluka neće bitno uticati na sam izbor korisnika,  ali evidentno je da se malo zakasnilo što se tiče dinamičkog plana kada govorimo o izboru korisnika. Uskoro ćemo krenuti u izgradnju još jedne zgrade „Lamela H4“ , jer je zaista velika zainteresovanost za ovakav vid stambenog rješavanja po povoljnijim uslovima“-riječi su ministra za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde Slobodana Jankovića



Vlada BPK

Stranice