ORGANIZACIONI ODBOR POTVRDIO Sve spremno za početak Festivala prijateljstva u Goraždu - Goražde PRESS

Breaking

30. 07. 2018.

ORGANIZACIONI ODBOR POTVRDIO Sve spremno za početak Festivala prijateljstva u Goraždu

U gradu na Drini sve je spremno za još jednu najljepšu prijateljsku priču i susret prijatelja iz cijelog svijeta, koji će okupiti Internacionalni festival prijateljstva Goražde 2018. godine.

U Centru za kulturu održan je danas sastanak i Organizacionog odbora festivala koji je potvrdio da je sve spremno za početak.

Internacionalni gestival prijateljstva Goražde 2018. godine, 21. po redu, počinje 01. avugsta, i okupit će brojne muzičare, umjetnike u gradu na Drini, do 07. avgusta kada se spušta festivalska zastava, do naredne godine.

U proteklih dvadeset godina, u okviru festivalskih zbivanja, u oblastima muzike, književnosti, pozorišta, filma, likovne umjetnosti, stvaralaštva o djeci i za djecu, promocije tradicije i starih zanata, u Goraždu se brojnoj publici predstavilo nekoliko hiljada umjetnika iz cijelog svijeta.

Ovaj, po mnogo čemu jedinstveni Festival, nastao je kao plod velikog prijateljstva između građana Goražda i Bretanje. Kolektiv koji nosi upravo ime Bretanja – Goražde dao je nemjerljiv doprinos nastanku i razvoju Festivala, čemu su se, iskrenim i nesebičnim angažmanom poslije pridružili i  istinski prijatelji Goražda, iz Baskije, grada San Sebastijana, a potom iz niza drugih zemalja.

I ove godine, organizator Festivala, goraždanski Centar za kulturu, pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Goražda čini sve da manifestacija bude što bolje pripremljena, sadržajno fokusirana na propagiranje amaterskog umjetničkog djelovanja, te da uključi što veći broj mladih koji će uzeti svoje učešće na ovoj manifestaciji – ističu organizatori Festivala.

Uz koncerte  pop – rok, zabavne i narodne muzike, veliku vrijednost Festivala svakako čine i tradicionalna Likovna kolonija “Boje prijateljstva”, brojne kreativne radionice za  djecu, pozorišne predstave i filmske projekcije, sajam i promocije knjiga. U programu su i večer folklornih ansambala, atraktivne sportske igre mladih koje se održavaju na  Žanju, te šahovski  turnir. Posebno zanimljive biće svečanosti otvaranja i zatvaranja Festivala, a svake godine posebnu čar Festivalu, na njegovom kraju, daje veliki dječiji maskembal, pa će tako biti i ove godine.

U okviru Festivala organizovaće se i svakako zanimljiv događaj – Sajam starih i umjetničkih zanata koji je regionalnog karaktera. Pažnju posjetilaca, gurmana posebno, posve sigurno će privući i bosanska avlija na kojoj će posjetioci moći da kušaju tradicionalna bosanska jela.

U organizaciji Festivala aktivno su uključeni i goraždanski dječiji vrtići “Sunce” i “SOS”, dječiji park “Plavi cvijet”, Udruženja starih zanata i obrtnika, goraždanski teatar mladih i pop – rok škola, Udruženje pedagoga sporta, šahovski klub “ Goražde”.

Medijski pokrovitelji XXI Internacionalnog festivala prijateljstva u Goraždu su RTV BPK Goražde, RSG Radio i Glas Goražde.

Dvadesetprvi Internacionalni ’’Festival prijateljstva’’ u Goraždu počinje u srijedu, a centralna svečanost otvaranja na platou Gradske dvorane počet će u 20 sati i 30 minuta. U ime mladih poruke mira i prijateljstva u svijet će uputiti Aida Uznunović, učenica generacije, a festivalsku zastavu na jarbol će podići učenici generacije.



POGLEDAJTE PROGRAM FESTIVALA PRIJATELJSTVA GORAŽDE 2018.



Goražde PRESS

Stranice