U četvrtak perfomans za ubijene Srebreničane na mostu u Goraždu "Nema te na kahvi" - Goražde PRESS

Breaking

09. 07. 2018.

U četvrtak perfomans za ubijene Srebreničane na mostu u Goraždu "Nema te na kahvi"

Mladi Medžlisa islamske zajednice Goražde i ove godine organizuju perfomans na mostu pod nazivom "Nema te na kahvi", u znak sjećanja na ubijene Srebreničane u genocidu jula 1995. godine kojeg su počinile srpske agresorske snage.

Perfomans "Nema te na kahvi", održat će se na mostu Alije Izetbegovića u četvrtak, 12.07.2018. godine u 19:00 sati, gdje će biti izloženi fildžani, šoljice za kahvu, što je poruka perfomansa, "Nema te na kahvi", za one koji su ubijeni, čiji životi su ugašeni, te oni nisu danas u svojim domovima, sa svojim porodicama na kahvi.

Pozivamo sve građane Goražda da u čestvrtak u 19:00 sati dođu na most Alije Izetbegovića, ponesu fildžane ili šoljice za kahvu, koje će biti postavljene samo tokom perfomansa, i tako odaju počast ubijenim u ovom stravičnom genocidu. Nakon pada Srebrenice, jula 1995. godine, isti scenario srpske snage planirale su sprovesti i na građanima Goražda.

Građani Goražda inače na poseban način već godina odaju počast za ubijene u genocidu u Srebrenici i okolini jula 1995. godine. Planinari, i građani učestvuju u Maršu mira, maratonci trče "Maraton mira" kroz enklave Goražde-Žepa-Srebrenica, biciklisti učestvuju u biciklističkom maratonu, a pored njih svakako treba pomenuti i mlade rukometaše Radničkog koji svake godine sa mosta Žrtava genocida u Srebrenici spuste ruže u znak sjećanja na ubijene.

11. juli 2018. godine proglašen je Danom žalosti u BiH, te toga dana sve zastave moraju biti spuštene na pola koplja, a muzika, kulturni i sportski događaji tog dana se odlažu.


Goražde PRESS

Stranice