Utvrđen konačan Program 21. Internacionalnog festivala prijateljstva - Goražde 2018. - Goražde PRESS

Breaking

12. 07. 2018.

Utvrđen konačan Program 21. Internacionalnog festivala prijateljstva - Goražde 2018.

Dvadeset prvi Internacionalni festival prijateljstva koji će se u Goraždu održati od prvog do sedmog avgusta biće ispunjen desetinama događaja koji će ljubiteljima svih vtsta umjetnosti ponuditi istinsko uživanje. Program Feestivala koji je usvojen na današnjoj sjednici Organizacionog odbora sadržajno je bogat i raznovrstan, a publici će se predstaviti umjetnici iz Francuske, Turske, Švedske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine...

Zanimljivo je svakako da će u predfestivalskom danu ,31. jula biti otvorene tri izložbe. Riječ je o izložbi pod nazivom „ Stećci – svjetska baština na kojoj će se biti prezentirani panoi sa fotografijama stećaka upisanih na listu svjetske baštine UNESCO-a, među kojima je i nekropola u Goršić Polju na teritoriji grada Goražda, izložbi radova nastalih u šesnaestom ciklusu edukacije u kulturno – edukativnom centru GUN –Gor u Goraždu, te izložbi narodnih nošnji iz kolekcije Ansambla narodnih igara i pjesama koji djeluje u okviru Centra za kulturu.
U predvečerje Festivala u velikoj Sali Centra za kulturu biće premijerno prikazan dokumentarni film „Pruži mi ruke prijatelju“ posvećen ovoj internacionalnoj kulturnoj manifestaciji a u produkciji Radio televizije Bosansko podrinjskog kantona G0ražde.

Internacionalni festival prijateljstva u Goraždu ponudiće nekoliko koncerta narodne, zabavne i pop – rok muzike. Uz nastupe goraždanskih i grupa iz susjednih gradova izdvajamo i koncerte koji će vjerovatno izazvati posebno interesovanje publike. U Goraždu će svirati Crvena Jabuka, Emir&Frozen Camels, Helem Nejse, Osvajači. Za ljubitelje narodne muzike u programu je koncert Eenesa Begovića a događaj festivala za njih je svakako dolazak regionalne zvijezde Halida Bašlića koji nastupa posljednje festivalske večeri.

Veliku vrijednost Festivala svakako čine i tradicionalna Likovna kolonija “ Boje prijateljstva”, pet promocija knjiga, brojne radionice i predstave za djecu, mini sajam knjige, pozorišne predstave i filmske projekcije, Bosanska avlija koja predstavlja i tradiconalna bosanska jela.
U programu su Smotra folklornih ansambala,Sajam starih zanata, atraktivne igre mladih, šahovski turnir.
Posebno zanimljive biće svečanosti otvaranja i zatvaranja Festivala, a svake godine posebnu čar Festivalu, na njegovom kraju daje veliki dječiji maskembal, pa će tako biti i ove godine. Već tradicionalni učesnici festivalskih zbivanja su Duhački orkestar iz Travnika i kiseljačke mažoretkinje.

U organizaciju Festivala aktivno su uključeni goraždanski dječiji vrtići “ Sunce” i “ SOS”, dječiji park “ Plavi cvijet”, Udruženja starih zanata i obrtnika, goraždanski teatar mladih i pop – rok škola, šahovski klub “ Goražde”.

Goražde će, kao dragi gosti, u toku Festivala pohoditi i prijatelji iz bratskog grada Metmana, makedenskog grada Delčeva i brojnih drugih gradova koje sa Goraždem povezuju niti prijateljstva. Festivalsku zastavu do centralne pozornice ispred Gradske dvorane donijeće đaci generacije goraždanskih škola, a mladi će u svečanosti otvaranja Festivala u svijet uputiti goraždanske poruke mira i prijateljstva.

-U proteklih dvadeset godina, u okviru festivalskih zbivanja, u oblastima muzike, književnosti, pozorišta, filma, likovne umjetnosti, stvaralaštva o djeci i za djecu, promocije tradicije i starih zanata, u Goraždu se brojnoj publici predstavilo nekoliko hiljada umjetnika iz cijelog svijeta. Sretni smo što baštinimo i nastavljamo tu tradiciju – kazao je Murat Fejzić, direktor goraždanskog Centra za kulturu.

-Organizacioni odbor, zaposleni u Centru za kulturu, građani i građanke Goražda otvorena srca i sa osmjesima dočekuju sve goste učesnike Festivala i putnike namjernike rekao je poslije sjednice Organizacionog odbora dr.sci Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije,
-Osnovna ideja Festivala živi i traje, promoviranje razmjene kultura i snaženje prijateljstva. Zbog globalno teške sigurnosne situacije u svijetu ali finansijskih razloga koja spriječavaju aktivniji angažman udruženja iz Francuske i Španije koja su protekih godina bili nosioci saradnje u organizaciji Festivala, imamo manje učesnika Festivala iz drugih zemalja ali on nikada nije izgubio internacionalni karakter . Dobro došli u Goražde !– poručio je goraždanski gradonačelnik.




Glas Goražda

Stranice