Damir Paradžik iz Goražda u Jemenu posthumno odlikovan Medaljom časti - Goražde PRESS

Breaking

19. 02. 2019.

Damir Paradžik iz Goražda u Jemenu posthumno odlikovan Medaljom časti


Sedam dana nakon dženaze Damiru Paradžiku, na mezarju u Kolijevkama u Goraždu okupili su se članovi njegove porodice. Sjećanja na januarski dan u kojem su dobili vijest o eksploziji u Jemenu u kojoj je s kolegama iz Hrvatske, s Kosova i iz Južnoafričke Republike poginuo i 50-godišnji Damir, bh. ekspert u deminiranju, još su svježa i bolna. 

Teški trenuci

Kao utjeha im služe uspomene i reakcije Goraždana koji su ga voljeli te najviše odlikovanje države Jemen. Ovo priznanje Damirovom sinu Davidu uručio je predsjednik Jemena u egzilu Abdrabuh Mansur el-Hadi.

- Pozvali su nas u Saudijsku Arabiju, u Rijad, i tamo je išla cijela porodica. U palači predsjednika uručena mi je očeva Medalja časti, najveće odlikovanje koje se može dobiti u Jemenu. Ovo priznanje preuzele su i porodice očevih kolega i prolazili smo kroz slične trenutke. U trenutku dok sam preuzimao odlikovanje milion stvari mi je prolazilo kroz glavu, ali osjećam se ponosno – kaže David Paradžik.

Nakon očeve pogibije sada je glava porodice, jer iza Damira su ostali supruga Maja i kćerke Andrea, Anđela i Aldijana.

- Imam majku i tri sestre i moram biti tu, za njih jak. Njima ne smijem ni pokazivati koliko mi je teško – pojašnjava mladi student psihologije.   

 Oficir u Podgorici

Po završetku školovanja u vojnoj gimnaziji, a potom i akademiji, Damira je rat zatekao kao oficira u kasarni u Podgorici, odakle je došao u Sarajevo. Kako bi osigurao egzistenciju porodici, poslije rata se uključio u projekte deminiranja i ubrzo postao jedan od tim-lidera i međunarodnih supervizora. Radio je u Sudanu, Kipru, Somaliji, Afganistanu, a u Libanu je pri pokušaja da iz minskog polja izvuče ranjenog kolegu izgubio nogu. Zbog ovog čina odlikovan je Medaljom za hrabrost britanske kraljice Elizabete II.

Naprava ispod kamioneta

Eksplozija se desila u vrijeme transporta eksplozivnog materijala iz centralne provincije Marib na udaljenu lokaciju kako bi bio uništen. U dosadašnjem toku istrage otkriveno je da su uposlenici „MASAM Projecta“ stradali nakon što je eksploziju tereta izazvala naprava postavljena ispod kamioneta, pa se sumnja na teroristički napad.

U porodici, ali i u krugu prijatelja i sugrađana, Damir ostaje upamćen po dobroti, požrtvovanosti i spremnosti na druženje u trenucima kad je odmarao u rodnom gradu.

- Kad god je dolazio, svakoga je zvao na vikendicu, na roštilj, druženje... – kaže David.



Goražde PRESS / Avaz

Stranice