GORAŽDE Doček ramazana prvi put uz ‘Ramazanski vozić’ - Goražde PRESS

Breaking

05. 05. 2019.

GORAŽDE Doček ramazana prvi put uz ‘Ramazanski vozić’


Muslimani u BiH i širom svijeta večeras će sa zalaskom sunca dočekati ramazan, mjesec posta, dobrih djela i Božije milosti.

Doček mubarek ramazana u Goraždu prvi put bit će obilježen na simboličan način uz „Ramazanski vozić“ najmlađih stanovnika ovog grada, što je po uzoru na druge sredine u BiH, inicirala grupa roditelja.

Delila Klovo-Kajić kazala je Feni da je lično predložila ideju koju su drugi roditelji prihvatili te je formiran tim volontera.

– “Ramazanski vozić“ je ideja koju je prije nekoliko godina inicirala organizacija „ISRA“ u Sarajevu a kasnije se proširila i u neke druge gradove u BiH, pa smo i mi odlučili da probamo. Predočili smo to glavnom imamu medžlisa IZ Goražde i ostalim imamima kojima se to dopalo i prijatno smo se iznenadili interesovanjem roditelja koji su prijavili svoju djecu, njih oko 150, a moguće je da ih bude i više – ističe Klovo-Kajić.

Pojašnjava da ovaj način dočeka mubarek ramazana neće bit strogo formalan, već opušteno druženje roditelja i djece koji će zajedno podijeliti radost.

– Okupljanje je planirano večeras u 19.00 sati na Spomeniku ubijenoj djeci Goražda, odakle će učesnici „u voziću“ krenuti ulicama grada do harema Kajserija džamije. U rukama će nositi „fenjerčiće“, lampice, baterije, kako bi izgledali kao mali „kandiljčići“. Mame su se potrudile za djecu obezbjediti osvježenje i slatkiše, a nakon akšam-namaza kraće predavanje o najdražem gostu – ramazanu, održat će imam džamije Harun ef. Efendić – kazala je Klovo–Kajić.FENA

Stranice