Ramazanski vozić simbolično najavio dolazak mjeseca posta u Goraždu - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

05. 05. 2019.

Ramazanski vozić simbolično najavio dolazak mjeseca posta u Goraždu - FOTO


Početak mjeseca posta koji je nastupio večeras sa zalaskom sunca po mnogo čemu je drugačiji u Goraždu, gdje je prvi put organiziran Ramazanski vozić.

Najmlađi Goraždani okupili su se na platou Centra za kulturu te zajedno prošetali do džamije Kajserije. U rukama su nosili "fenjerčiće", lampice, baterije, kako bi izgledali kao mali kandilji. 

Ispred džamije Kajserije su dočekali ezan, klanjali akšam namaz i nastavili druženje. Počastili su se kolačima koje su priredili njihovi roditelji koji su inače zaslužni za organizaciju ovog događaja po uzoru na druge bh gradove, a na kraju su svi skupa uživali i u vatrometu koji je posebno organiziran za ovu priliku.

Ideja je inače potekla od Delile Klovo Kajić, i facebook grupe "Roditelji" te su formirali i tim volontera i smai organizirali doček ramazana.

"Ideju o Ramazanskom voziću je prije nekoliko godina inicirala organizacija "ISRA" u Sarajevu, a kasnije su to prihvatili i drugi gradovi u BiH, pa smo i mi tako odlučili u dogovoru sa glavnom imamom Medžlisa IZ Goražde Rasimom ef. Džafićem i ostalim imamima kojima se to dopalo. Prijatno smo se iznenadili interesovanjem roditelja koji su prijavili svoju djecu", kaže Delila Klovo-Kajić.

Harun efendija Karović djeci je održao i zanimljivo predavanje o ramazanu, a sve skupa bilo je lijepo druženje i djece i roditelja.

Tako je po prvi put u Goraždu na ovaj način simbolično najavljen dolazak mjeseca posta i dobrih dijela kojem se raduju Muslimani širom svijeta, a novina je da će ovog ramazana početak iftara najavljivati i ramazanski top kojeg je gradu prošle godine donirao Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva koji je na ovaj način želio prenijeti dio tradicije Sarajeva u Goražde, ali i druge bh. gradove.

Dolazak mjeseca ibadeta, molitvi, pokajanja, praštanja i duhovnog uzdizanja primjetan je u cijelom gradu, a vjernici se osim postu raduju i teravih-namazima, zajedničkim iftarima i sehurima koji ih očekuju.


Pogledajte cijelu foto-galeriju OVDJE



Klix

Stranice