U toku realizacija projekta vrijednog milion maraka u naselju Vitkovići - Goražde PRESS

Breaking

08. 07. 2019.

U toku realizacija projekta vrijednog milion maraka u naselju Vitkovići


Na ulazu u goraždansko naselje Vitkovići u toku je realizacija projekta izgradnje kružnog toka. Projekat vrijedan oko milion konvertibilnih maraka finansira JP Ceste Federacije BiH, a izvođač radova je kompanija "Euroasfalt".

Šef gradilišta Muradin Papić ističe da bi radovi koji su započeti u aprilu, trebali biti završeni do oktobra.

Naglašava da bi izgradnja kružnog toka na ovoj dionici trebala osigurati bezbjednije i efikasnije odvijanje saobraćaja na magistralnom putu M 20.

- Razlog izgradnje kružnog toka u Vitkovićima je nestandardno riješenje raskrsnice koja je prvobitno bila ovdje projektovana i koju je najčešće koristilo lokalno stanovništvo, i za magistralnu cestu M 20 Goražde – Foča. Međutim, došlo je do povećanja saobraćaja i stvaranja uskog grla, tako da je ovo postao najkritičniji  dio magistralne ceste koji je stvarao gužve posebno u jutranjim i večernjim satima. Ovo novo projektovano riješenje će obezbijediti efikasniji i bezbjedniji saobraćaj, posebno kada su u pitanju teška teretna vozila koja skreću u industrijsku zonu Vitkovići - pojašnjava Papić.

Dodao je da će biti izgrađen klasični kružni tok sa jednom saobraćajnom trakom. To će biti, kazao je, klasični kružni tok, s tim što će imati mogućnost pothodnika ispod kružnog toka odnosno rondoa, tako da će stanovnicima Vitkovića, pješacima biti omogućeno da silaze niz stepenište i ispod kružnog toka da idu ka svom naselju.

- Vrlo je zahtjevan posao s obzirom na to da je riječ o izgradnji četiri potporna armirano-betonska zida, pothodnika i samog rondoa sa spojevima prema industrijskoj zoni. Loši vremenski uslovi u ranijem periodu su malo usporili dinamiku ali nadam se da ćemo to nadoknaditi  u narednom periodu i ispoštovati rokove - naglasio je šef gradilišta.

Podizvođač na ovom projektu je goraždansko preduzeće "Okac". Na tom dijelu magistralnog puta M20 saobraćaj je regulisan privremenom signalizacijom, a saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

Kompanija "Euroasfalt" u Goraždu uporedo radi i na drugim segmentima projekta modernizacije cestovnog sektora u FBiH, čiji je investitor JP Ceste FBiH.

Uz rekonstrukciju i izgradnju kružnog toka u Vitkovićima, projekat podrazumijeva i sanaciju  kolovozne konstrukcije i pješačkih staza s rješenjem odvodnje na magistralnoj cesti M-20 na ulazu u Goražde, kao i rekonstrukciju pješačke staze Vitkovići - Baćci, sa rješenjm odvodnje.

Također, radi se i na sanaciji i rekonstrukciji ulice Kulina bana u centru grada gdje je takođe predviđeno i rješenje odvodnje površinskih voda. Ukupna vrijednost projekta je oko četiri miliona KM.




Goražde PRESS / FENA

Stranice