Počinje realizacija infrastrukturnih projekata koji će se finasirati od strane Saudijskog fonda za razvoj - Goražde PRESS

Breaking

26. 07. 2016.

Počinje realizacija infrastrukturnih projekata koji će se finasirati od strane Saudijskog fonda za razvoj

Nakon što je Općina Goražde, uz saglasnost Općinskog vijeća, pokrenula postupak za dobijanje kreditnih sredstava od strane Saudijskog fonda za razvoj, te nakon što su provedene intenzivne aktivnosti na provođenju procedura za odobravanje kredita u sklopu kojih je na kraju potpisan Sporazum o kreditnom zaduženju od šest miliona dolara za infrastrukturne projekte u Goraždu koji su potpisali Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra finansija i trezora i Yousef bin Ibrahim Al-Bassam, predsjednik Saudijskog fonda za razvoj, našu općinu danas je posjetila delegacija Saudijskog fonda za razvoj, Muhammed El Dalilan i Engineer Bandr Alharbi.

Povod njihove posjete Općini Goražde jeste da proprate progres u implementaciji projekata koji će se realizovati pomenutim sredstvima, te da kažu da radovi na svim projektima koji će se finasirati putem Saudijskog fonda za razvoj mogu početi.

Predstavnici Saudijskog fonda najprije su održali sastanak u Maloj sali Općine sa načelnikom Općine Goražde dr.sci. Muhamedom Ramovićem i članovima Kreditnog odbora Općine Goražde koji su učestvovali u izradi aplikacije za dobijanje kredita. Na sastanku je razgovarano o provedenim procedurama i početku implementacije projekata, kao i važnosti infrastrukturnih projekata koji će se realizovati ovim sredstvima.

''U Goraždu smo da pratimo progres u implementaciji projekata koje finasira Saudijski fond za razvoj, a tiču se infrastrukture u Goraždu. Kao što znate mi u Goraždu finasiramo infrastrukturne projekte koji iznose oko 20 miliona saudijski riala, a to je 6 miliona dolara. Za sada smo sretni sa onim što vidimo, a tokom dana ćemo da raspravimo o detaljima vezanim za budućnost ovih projekata. Mi ćemo da pratimo implementaciju i drugih projekata koji se tiču Saudijskog fonda za razvoj, jer kao što znate mi smo aktivni u BiH od 1996. godine, tako da je iznos novca koji smo mi do sada uložili u BiH oko 590 miliona riala. Radi se o grantovima i zajmovima koje smo mi davali u BiH. Kada je upitanju realizacija projekata Općine Goražde, protokol je potpisan prije dva mjeseca i sredstva su odobrena za Goražde i kako se bude vršila implementacija tako će se i novac raspoređivat na način kako smo to ranije dogovorili.'' – istakao je jedan od direktora Saudijskog fonda za razvoj Muhammed El Dalilan.

''Izuzetno smo sretni današnjom posjetom delegacije Saudijskog fonda za razvoj, tačnije jednog od direktora i njegovog saradnika i oni su ovdje da vide u kojoj je fazi implementacija i da kažu da je sve spremno sa njihove strane. Što se tiče Općine Goražde mi smo sve projekte pripremili, proveli potrebne procedure, nadležna Komisija izvršila izbor izvođača i imamo još samo na Općinskom vjeću da vezano za lokacije kuda prolaze putevi proglasiti taj dio putnog pojasa od interesa za Općinu Goražde da nebi eventualno bilo nekih smetnji u toku radova, ali očekujemo punu podršku građana, ali eto ipak će Vijeće donijeti Odluku nadam se na sjednici u četvrtak. Vrlo brzo možemo početi sa potpisivanjem ugovora sa sedam odabranih kompanija i zvanično početi sa radovima i implementacijom projekata. Naravno ima još i da se provede ratifikacija Sporazum u Parlamentu BiH, koja opet ne uslovljava početak radova na terenu. Dakle danas smo dobili zeleno svjetlo, tako da radovi na svim projektima koji će se finasirati putem Saudijskog fonda za razvoj mogu početi. Sretni smo posebno kada je upitanju vodovodna mreža, jer znamo koliko imamo problema sa vodom i taj je projekat prvi i vrlo brzo počinju radovi.''

Delegacija je nakon održanih sastanaka u zgradi Općine obišla lokacije na kojima će biti realizovani projekti sa kojima je Općina Goražde aplicirala za kredit.



gorazde.ba

Stranice