Predstavljamo vam uspješne Goraždanke : Dženita Abaza – gradonačelnica švedskog grada Kalmara - Goražde PRESS

Breaking

03. 02. 2017.

Predstavljamo vam uspješne Goraždanke : Dženita Abaza – gradonačelnica švedskog grada Kalmara

Koliko smo samo puta slušali o tome kako su žene na margini, u drugom planu, kako za njih nema mjesta u zanimanjima rezervisanih za muškarce.
Goraždanka Dženita Abaza više je nego očit primjer da to nije tačno. Dženita je još u osnovnoj školi u rodnom Goraždu, u nastavku školavanja u Sarajevu, pa potom u Švedskoj pokazivala aktivizam i energiju koja je izdvajala i izvan pomenutog sterotipa kako žene ne mogu bitzi uspješne.
Sada je Dženita gradonačelnica Kalmara, grada koji spada među najstarije i najljepše gradove u Švedskoj.
Ekonomistica je, a specijalnost su joj socijalna i pitanja tržišta rada.

Rođeni ste na prostoru gdje i dalje u velikoj mjeri i u politici „ vladaju“ muškarci. U Švedskoj je, sudeći i po vašem izboru za gradonačelnicu, žena sasvim ravnopravna u svim segmentima života.U politici takođe?

Nijedno društvo nije idealno, pa ni švedsko. Međutim jedno je neosporno - puno više su žene ravnopravnije i vise zastupljene u svim segmentima života nego što je to slučaj na nasšm prostorima. Što se tiče Socijaldemokratske partije postoji pravilo da je na svakom drugom mjestu na izbornim listama ime žene. Tako se automatski postiže jednaka zastupljenost i u parlamentu - državnom i gradskom.

Bosanka – gradonačelnica u Švedskoj. Očito da u zemlji u kojoj živite ta činjenica nije vezana sa bilo kojom vrstom prepreka ili predrasuda?

Ja sam bila jednoglasan izbor najvišeg partijskog organa, a na zadnjoj sjednici prije izbora gdje se izgasava mjesto gradonačelnika sam dobila protukandidata, što i jeste jedan normalan demokratski proces. Nakon prebrojavanja glasova, dobila sam tri puta više glasova što me je i dovelo na ovu dužnost. Moje porijeklo nije bilo važno. Rezultat koji sam napravila do tada, jer u politici sam od 2000 godine i vodila sam i bila odgovorna za mnoge resurse lokalno i regionalno i kao kompetencija je nešto što je presudilo.

Kalmar je grad sa izuzetno zanimljivom i bogatom istorijom. Vi obavljate odgovornu dužnost a odgovorni ste za značajne i osjetljive oblasti - socijalna pitanja i obrazovanje. Koliko je teško raditi te poslove sa vaše pozicije?

Socijalna pitanja kao i pitanja školstva i zdravstva su najteža pitanja u jednoj opštini. Tu je uvijek prisutan manjak novca da se sprovodi politika tj. socijaldemokratska ideologija. Ni slučajno nije lako zadovoljiti sve građane, ali mi smo na vlasti zadnjih 20 godina što je ipak pokazatelj dobrog rada kao i zadovoljstva birača.

Švedska je poznata i po izuzetno uspješnom sistemu obrazovanja. U našem neformalnom razgovoru ste pomenuli da obrazovanje u Švedskoj ima poveznicu sa sistemom obrazovanja ex Jugoslavije?

Da- tako je! Davnih 70-tih je tadašnji švedski premijer Olof Palme bio u zvaničnoj posjeti SFRJ i sreo se sa predsjednikom Titom. Bio je impresioniran kako su tadašnje školstvo i zdravstvo funkcionisali i bili organizovani. Poslije posjete je Palme poslao delegaciju koja je bukvalno prepisala sistem školstva i zdravstva bivše nam države. Na tim osnovama i danas funkcioniše taj sistem u Švedskoj.

Imate mnogo obaveza i često ste i na putu. Kažete da koristite svaki slobodan trenutak da se posvetite porodici – suprugu Dubravku, vašoj djeci Dinu, Nađi, Benjaminu. Posebna radost je vrijeme koje provodite sa unučadima.

Da bi čovjek mogao uspjeti na poslovnom polju mora sve ostalo da funkcioniše. Nije lako to sve uskladiti ali imam pomoć i podršku supruga i djece. Moja porodica je moje sve. Sve ostalo je sporedno. Zbog djece i njihove budućnosti sam došla i ostala u Švedskoj. Kvalitetno vrijeme je jedino sa njima, a unučad Lejla, Eddie i Livia me napune radošću i energijom.

Vi ste godinama u politici, kao članica Socijaldemokrastke parije Švedske i kroz politički angažman izabrani ste na odgovornu poziciju u Kalmaru.
Šta nakon isteka mandata?

Pa ljudski je nadati se povjerenju i još jednom mandatu, a novi izbori su u septembru 2018. Mi smo sve što smo obećali u izbornom manifestu već ispunili u prve dvije godine mandata. To smo neki dan sa ponosom prezentirali novinarima i to je ono što gradjani cijene i zbog čega su nam dali povjerenje. Ukoliko ne bude tako vraćam se na svoje staro radno mjesto u jednoj državnoj instituciji koje me čeka, gdje mi staž miruje i to je lijepa sigurnost. Ta sigurnost je nešto što podstiče građane da se angažuju politički, jer se po zakonu uvijek možeš vratiti na svoj prvobitni posao.

Vi ste Dženita, iz rodnog Goražda, nakon završenog prvog razreda osnovne škole, sa porodicom odselii u Sarajevo, gdje je vaš otac obavljao niz vrlo odgovornih dužnosti kao ekspert u oblasti finansija. Dolazili ste za vrijeme školskih raspusta u Goražde i „ ponijeli“ Drinu sa sobom i u daleku Švedsku?

Za Goražde me veže samo lijepo i dobro. Najljepše godine/ljeta sam provela na obalama Drine. Tamo sam se odgojila, tamo sam imala prve simpatije. Omladinska ulica i druženje u njoj je nešto o čemu i danas pričam. Moje djetinjstvo, moja rodbina, dragi prijatelji i Drina u venama je nešto zbog čega će uvijek postojati neraskidiva veza sa Goraždem.

Kalmar je grad prijatelj sa nekoliko gradova u svijetu. Je li moguće povezivanje Kalmara i Goražda, prije svega u oblasti privredne saradnje?

Svi oblici saradnje su mogući ukoliko nađemo zajedničke teme i interes. Razmijena znanja što se tiče školstva i socijalnih pitanja je moguća i tu možemo mnogo naučiti jedni od drugih. Privrednu saradnju smatram prioritetnom i ona je uvijek dobro došla.
Sigurna sam da možemo raditi na zajedničkim projektima u više oblasti.
Ja bih iskoristila priliku da svim mojim Goraždanima poželim sretnu i uspješnu 2017 godinu i puno lijepog i dobrog u njoj!


Novina Glas Goražda

Stranice