Razgovarano o mogućnostima plasiranja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja BPK-a Goražde na tržnice u Sarajevo - Goražde PRESS

Breaking

09. 02. 2017.

Razgovarano o mogućnostima plasiranja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja BPK-a Goražde na tržnice u Sarajevo

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i ministar za privredu  Meho Mašala prisustvovali su današnjem sastanku održanom u prostorijama Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na kojem je razgovorano o mogućnostima plasiranja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržnice u Sarajevo.

Naime, ova ideja doživjela je svoj vrhunac nakon što je na sarajevskom sajmu privrede održanom u decembru 2016. godine postignut dogovor između premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emira Okovića i ministra privrede Kantona Sarajevo Muharema Šabića da se krene s aktivnostima koje će doprinijeti realizaciji ove ideje, odnosno plasiranja poljoprivrednih proizvoda sa područja Bosansko-podrinsjkog kantona Goražde na tržnice u Sarajevo.

S tim u vezi, na sastanku kojem su prisustvovali i poljoprivredni proizvođači s područja našeg kantona,  predsjednik Udruženja „Dani jabuke“ Mirsad Hubanić predstavio je Projekat „Razvoj tržišta roba biljnog i animalnog porijekla u okviru „Gradskih tržnica“ Sarajevo“.

„Udruženje Dani jabuke, kao partner u ovoj priči, prije više od deset godina je prvi put organizovalo okupljanje poljoprivrednih proizvođača  koji su u Goraždu prezentovali svoje ponude. Naši poljoprivredni proizvođači, zahvaljujući stimulansu resornog Ministarstva i  Vlade predstavljaju svoju robu na sajmovima privrede u Gradačcu, Gračanici, Mostaru  i na taj način prezentuju svoje prerađevnine na bazi voća i povrća i svakako, svježeg voća i povrća. Sada je prilika da s povećanim obimom proizvodnje ponudimo svoje proizvode na gradskim tržnicama u Sarajevu, na kojima bi naši poljoprivredni prozvođači imali besplatan punkt gdje ima mnogo konzumenata i potrošača“ –  riječi su Hubanića.

Poljoprivrednica Refija Polutak koja se ovom djelatnošću bavi već 35 godina ističe da je ideja veoma dobra, te da sve zavisi od kreiranja brenda.

„Ja proizvodim sve što se proizvodi u plastenicima, a bavim se i proizvodnjom malina. Ideja je fantastična. Ako izgradimo brend, dobro ćemo i proći. Sve opet zavisi od nas kako i koliko ćemo proizvesti, kako to upakovati i kako se tamo postaviti“ – kazala je ona.

Prema riječima premijera Emira Okovića predviđeno je da Kanton Sarajevo na godišnjem nivou finansira zakupe prodajnih mjesta na tržnicama u vrijednosti oko 30.000 KM, što znači da bi poljoprivrednici s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde bili oslobođeni tih troškova.

„Zahvaljujući izuzetnoj saradnji s Vladom Kantona Sarajevo i resornim ministrom Šabićem, prezentovali smo ovu ideju, koja je u znatnom kapacitetu i obimu prihvaćena. Mislim da trebamo iskoristiti ove mogućnosti koje nam se nude, a sve u cilju povećanja postojećeg nivoa poljoprivredne proizvodnje i nastojanja da to bude prihvatljiva djelatnost od koje ljudi mogu živjeti. Vrijednost ovog projekta je oko 30.000 KM, a moguće da se radi i o većem iznosu jer još uvijek ništa nije precizirano. U svakom slučaju, u Budžetu KS i  Ministarstva privrede postoji ta stavka“ – kazao je Oković.

Kako ističe ministar za privredu Meho Mašala, tokom 2016. godine analizirana je poljoprivredna proizvodnja na području BPK-a Goražde, gdje se u razgovoru sa poljoprivrednicima došlo do saznanja da postoje viškovi u robi koju oni ne mogu plasirati na području našeg kantona.

„Već ranije je postavljena inicijativa da se roba pokuša plasirati na tržište Sarajeva. Danas smo održali prvu prezentaciju koncepta kako bi se to moglo uraditi i nastojimo da to usaglasimo prije početka poljoprivredne sezone kako bi poljoprivrednici, odmah na početku sezone, mogli plasirati svoje proizvode na sarajevske tržnice. Naravno, bit će upućen i javni poziv svim poljoprivrednim proizvođačima da prijave procjenu viškova proizvoda kako bi mi na osnovu toga mogli napraviti paletu proizvoda koji bi se plasirali na tržnice“ – ističe ministar Mašala.

Ono što slijedi u narednom periodu jeste sastanak s ministrom privrede Kantona Sarajevo Muharemom Šabićem, kako bi nakon toga uslijedilo potpisivanje sporazuma između vlada Bosansko-podrinjskog kanotna Goražde i Kanotna Sarajevo, te  KJKP “Tržnice-pijace“ d.o.o Sarajevo, na osnovu kojeg će se uspostaviti dogovor o budućim aktivnostima, a sve u cilju povećanja prodaje i plasiranja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na tržnice u  Kantonu Sarajevo.



bpkg.gov.ba

Stranice